© Proshots

‘Komende 48 uur topoverleg in Duitsland en Nederland’, zo stelt de Telegraaf vanochtend over de interesse van Borussia Dortmund in Peter Bosz. Blijkbaar moet er bij Ajax nagedacht worden over deze situatie. Het zou een uiterst reactionaire manier van doen zijn, die ik totaal niet zou begrijpen. Het is immers niet alsof interesse van een Europese topclub in Bosz na dit seizoen een verrassing is. Henk Spaan schreef al een tijd terug over deze mogelijkheid.  Dus waarom is er niet allang duidelijkheid bij de club die zegt komend seizoen te willen overwinteren in de Champions League?

Scepsis

Bosz moest bij een groot deel van het publiek de nodige scepsis overwinnen na zijn komst. Zoals zo vaak in de voetbalwereld waren de achterliggende redenen hiervoor onnozel. ‘Peter B. is een kakkerlak’, kreeg je dan bijvoorbeeld te horen. Dat deze voormalige Feyenoorder qua visie waarschijnlijk het dichtst in de buurt van Cruijff komt van alle actieve coaches in het mondiale voetbal telde kennelijk niet mee. Gelukkig weten ook de onnozelen inmiddels beter. De komst van Bosz is een zegen geweest voor Ajax. Na jarenlang geschreeuwd te hebben om het oude logo met een campagne waarin er gesmeekt werd Ajax het oude gezicht terug te geven, kregen we nu iets veel waardevollers. Ajax werd op het veld langzaam weer zichzelf, met iets dat verdacht veel op totaalvoetbal leek. Dat het nog beter kan beseft iedereen, maar dat het plezier weer terug is bij supporters in de Johan Cruijff Arena is een feit. Dat is een prestatie die veel belangrijker is dan welke prijs dan ook, na zoveel magere jaren.

Bosz’ voetbalfilosofie

De verzameling talenten die Ajax dit seizoen bij elkaar heeft verzameld is indrukwekkend. Wie over een jaar of tien terugkijkt zal zich waarschijnlijk verbazen over het tegelijkertijd samen zijn van jongens als Dolberg, De Ligt, Sanchez, Ziyech en al die anderen. Het is een unieke groep, waaraan verder gebouwd kan worden dankzij de indrukwekkende financiële positie die is opgebouwd de voorbije seizoenen. Allemaal zijn ze lovend over Bosz’ voetbalfilosofie. Een vertrek van de oefenmeester zou dan ook een bijzonder slecht signaal geven richting de spelersgroep. Regeren is vooruitzien, en daarom was het leiden van Ajax eigenlijk niet erg moeilijk de voorbije weken. Iedereen voelt immers aan dat het prijzen gaat opleveren als er zo weinig mogelijk verandert aan de huidige A-selectie. Daar moet dus in eerste instantie alles op gericht zijn. En dan begin je dus uiteraard bij de coach.

Ageren

Omdat Bosz voor drie jaar heeft getekend zonder vertrekclausules was de situatie voor Ajax eigenlijk simpel. Men had enkele weken geleden al moeten aankloppen bij de trainer met de mededeling dat ze graag een seizoen zouden willen verlengen, wat iedereen zou begrijpen na een seizoen waarop Ajax ook internationaal weer op de kaart is gezet. Daarbij had ook direct een heel helder standpunt gecommuniceerd kunnen worden. Welke club er ook komt deze zomer, wij willen jou behouden Peter. Ook als je niet zou willen bijtekenen. Ten eerste omdat we de ambitie hebben om te overwinteren in de Champions League en denken dat de kans hierop met jou het grootst is. Ten tweede omdat we het dankzij jou teruggewonnen plezier bij de supporters willen vasthouden. En ten derde omdat we hebben gezien hoeveel tijd het kan kosten om de visie van een nieuwe  coach erin te slijpen, en hoeveel punten dat kan kosten. We houden je dus aan je contract. Die duidelijkheid willen we alvast, zodat er straks niet een situatie ontstaat met onzekerheid. Dat is ageren in plaats van reageren. Heel moeilijk is dat niet. Hoeveel geld er ook bij komt kijken. En als de directie serieus genomen wil worden in hun sportieve ambities zorgen ze alsnog snel voor duidelijkheid. Zo niet, dan weten wij als supporters – net als de belangrijkste spelers – dat we onder deze leiding niets meer hoeven te verwachten en was de herwonnen hoop van dit seizoen niets waard.