Ajax roept haar supporters op om geen vuurwerk mee te nemen naar de wedstrijd Ajax – Real Madrid komende woensdag, zo valt te lezen op de clubwebsite. Het bericht luidt dan ook als volgt:

Woensdagavond speelt Ajax de thuiswedstrijd in de UEFA Champions League tegen Real Madrid. Avondwedstrijden lijken helaas het afsteken van vuurwerk te stimuleren. Tijdens eerdere duels zijn regelmatig zwaar knalvuurwerk, rookpotten en fakkels afgestoken. Zo is ook bij de wedstrijd tegen Excelsior wederom een supporter aangehouden voor het afsteken van zwaar knalvuurwerk op de tribune.

Hiermee wordt de veiligheid van medesupporters ernstig in gevaar gebracht en daarnaast is het afsteken van vuurwerk verboden. Ajax hoopt dat het vuurwerk zich dit seizoen beperkt tot voetbalspektakel op het veld.

Het afsteken van vuurwerk in een stadion is levensgevaarlijk. Vanuit de KNVB en UEFA lopen er momenteel diverse onderzoeken in verband met vuurwerk bij Ajax-wedstrijden. Dit kan leiden tot hoge geldboetes en verdergaande sancties. Ook naar aanleiding van de uitwedstrijd in Lyon heeft de UEFA aangegeven dat Ajax weer een straf kan verwachten. Het boetegeld wordt (deels) in mindering gebracht op het budget van het sfeerteam. In het verleden zijn boetes al verhaald op de afstekers van het vuurwerk.

Ajax zal er alles aan doen om ongeorganiseerd vuurwerk uit het stadion te bannen. Zo zal er, ook woensdag, gebruik worden gemaakt van een hond die getraind is in het opsporen van vuurwerk. Personen die betrapt worden op het in bezit hebben van of het afsteken van vuurwerk kunnen rekenen op een stadionverbod voor de duur van tenminste 18 maanden en een bijbehorende geldboete (minimaal 450 euro). Ook zal de boete die Ajax van de KNVB of UEFA ontvangt, worden doorbelast aan de veroorzaker.

De afgelopen jaren hebben incidenten bij (Europese) wedstrijden Ajax meer dan 50.000 euro gekost. Door het afsteken van vuurwerk of ander wangedrag loopt Ajax een steeds hoger risico een zware straf te krijgen en dat is noch voor de club, noch voor de supporters wenselijk. De club vertrouwt er dan ook op dat supporters hun steun aan de spelers op een andere manier kenbaar maken.

Ingang J zal woensdagavond al om 18:45 uur opengaan. In de rest van het stadion gaan de deuren om 19:15 uur open.

Ajax – Real Madrid begint woensdag om 20:45 uur. Voor het duel zijn nog enkele kaarten beschikbaar. De stadionkassa’s zijn op de wedstrijddag al vanaf 18:45 uur geopend. Vanaf dat moment is het dus mogelijk om kaarten af te halen.