Onlangs werd Said Ouaali door Ajax aangesteld als tijdelijke vervanger van Wim Jonk. Ouaali zal bij velen relatief onbekend zijn, maar journalist Mark van den Heuvel schetst voor Reporters Online een portret van hem.

Ouaali is de eerste Nederlander van Marokkaanse komaf die het diploma Coach Betaald voetbal in bezit heeft. Amsterdam zit vol Marokkaans voetbaltalent, maar met Anwar El Ghazi is eigenlijk pas één speler van Marokkaanse komaf doorgebroken bij Ajax. “Puur toeval”, antwoordde Ouaali desgevraagd. “De invulling van de meeste opleidingscentra is een correcte afspiegeling van de bevolkingssamenstelling.” Volgens de vervanger van Jonk bieden clubs genoeg mogelijkheden aan speler om zich te ontwikkelen, maar speelt de omgeving ook een belangrijke rol: “Hoe ga je om met een teleurgesteld kind? Gaan de ouders en de omgeving meehuilen met die jongen of zorgen ze ervoor dat hij een bepaald incasseringsvermogen ontwikkelt? Want dat ontbreekt soms wel eens bij jonge spelers, net als doorzettingsvermogen.”

‘Ajax Europa’

Verder spreekt Ouaali liever van ‘Ajax Nederland’, of zelfs ‘Ajax Europa’, in plaats van ‘Ajax Amsterdam’: “Het doel van Ajax is om de afstand tussen de nationale en internationale top te verkleinen, dus kijken we naar de grootste talenten. In Nederland, maar ook in de rest van Europa. Of het nou een Belg, een Spanjaard of een Marokkaan is, dat maakt niet uit.”

Discipline

Ouaali, die eerder onder andere trainer was bij FC Lisse en FC Volendam, stipt opnieuw het belang van doorzettingsvermogen en discipline aan: “Als er geen discipline is, zal je geen stap meer maken, of je nou uit Nederland, Suriname of Marokko komt. Als je alles reflecteert op je omgeving, op je trainer, op je medespeler in plaats van op jezelf, dan houdt het op. Wat ik nog te veel mee maak is de geheven wijsvinger naar anderen, het ligt nooit aan die jongens zelf. Daar moet je van af. De persoonlijkheidsontwikkeling van een jeugdspeler is minstens zo belangrijk als zijn voetbalkwaliteiten.”

Dat Ouaali een persoon is met de kwaliteiten om jongens discipline te werken, blijkt uit zijn werkzaamheden naast zijn baan bij Ajax. Al meer dan tien jaar is hij leraar op een school voor kinderen met veelzijdige gedragsproblemen. Een mooie basis, zo vindt Ouaali zelf ook: “Er zijn duidelijke raakvlakken, daarom heb ik er ook veel aan. Ik heb beter op situaties leren anticiperen. Je ziet waar de problemen ontstaan en weet hoe je ze kan voorkomen. Dat is een groot voordeel.”

Ook bij Ajax hecht hij waarde aan het bij brengen van discipline, fatsoensnormen en omgangsvormen: “Daartoe voel ik me verplicht. Ik zal spelers altijd ervan proberen te doordringen waarom ik iets belangrijk vind. Puur door het te onderbouwen, zodat het ook zijn ding wordt. Elkaar laten uitspreken, geen scheldwoorden gebruiken, wat voor gevolgen heeft het voor een ander als jíj te laat komt? Dat zijn de praktijkvoorbeelden waar je als trainer mee te maken krijgt.”