Peter Boeve vindt dat de verkeerde mensen binnen Ajax onder vuur liggen. Volgens de oud-Ajacied en voormalig scout heeft de Raad van commissarissen gefaald en zijn zij verantwoordelijk voor de onrust. “Niet Wim Jonk of Johan Cruijff moet opstappen, maar de commissarissen”, vertelt hij aan De Telegraaf.

Het verbaast hem dat de mensen die de RvC vormen en enorme ervaring in het bedrijfsleven hebben, de boel zo in het honderd hebben laten lopen. “In de bedrijven waar ze werkten zouden ze allang hebben ingegrepen. Bij Ajax hadden ze ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Als je plannen maakt moeten taken en bevoegdheden vastliggen. Ben je het daar niet mee eens, dan communiceer je. Gebeurt dat niet, dan moet er vanuit de top worden ingegrepen.”

Volgens Boeve is er op De Toekomst voldoende kennis om de club te leiden, maar wordt dit niet gekoppeld. “Er moet een opening zijn. Het gaat om het dna van Ajax. We hebben met z’n allen destijds gesteld dat verdergaan op de weg die werd bewandeld achteruitgang betekende. Dankzij Johan Cruijff kwamen er vernieuwende ideeën. Toonaangevend voetbal spelen, de bal in de ploeg maar niet achterin. Vooruit voetballen. Daar sta ik nog steeds voor en dus sta ik ook nog achter zijn visie.”

Binnen Ajax heerst volgens Boeve een cultuur waarbij critici als bedreiging worden gezien. “Als jij meer weet dan ik, ben je een gevaar; zo wordt er gedacht. Maar Ajax gaat door je bloed, je wil de club alleen maar helpen. Als mensen, die inmiddels opgeleid zijn, nog steeds geen leiding kunnen geven moet er vanuit de top worden gezorgd dat ze met elkaar gaan praten. Wim Jonk mag niet verloren gaan voor Ajax. Dat is een kundige trainer die de plannen van Cruijff begrijpt.” Boeve