Vier ex-Ajacieden waren maandag met hun nationale team actief op het EK. In groep E nam Zlatan Ibrahimovic het met ‘zijn’ Zweden op tegen Ierland en in diezelfde poule traden Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld met België aan tegen Italië.

Ibrahimovic had het met Zweden lastig tegen de Ieren. De eerste helft kwam hij weinig in het spel voor en werd hij zeer kort gedekt. Vlak na rust kwam Ierland terecht op een 1-0 voorsprong en alle Zweedse ogen waren toen gericht op ‘Super Zlatan’. Hij wist twintig minuten voor tijd even te ontsnappen aan zijn directe mandekking en na een korte dribbel werd zijn scherpe voorzet in het eigen doel gekopt door Cairan Clark. Dit resulteerde in een 1-1 eindstand waardoor beide landen genoegen moesten nemen met een punt. Een ware ‘Zlatan-show’, waar veel Zweden op gehoopt hadden, werd het dus niet. Vrijdag 17 juni mag hij tegen Italië laten zien wat hij in huis heeft.

De Belgen namen het gisteren al op tegen die tegenstander. De Rode Duivels, spelend met de drie ex-Ajacieden in de verdediging, stuitten op een compact en goed georganiseerd Italië. België had veel balbezit maar de Italianen gaven weinig weg. De 0-1 van Italië was een pijnlijk moment voor ex-Ajacied Toby Alderweireld. Hij schatte een hoge dieptebal van de Italiaanse verdediger Leonardo Bonucci verkeerd in waardoor Emanuele Giaccherini daar behendig van kon profiteren.

De Zuiderburen bleven de aanval zoeken maar de Italianen gaven, zoals wij dat van hen gewend zijn, weinig weg. Graziano Pellé gooide in de blessuretijd het slot op de deur met een knappe volley: 0-2. Met dat resultaat staan de Belgen laatste in de poule en zullen ze de komende twee wedstrijden, tegen Ierland en Zweden, moeten winnen om de poulefase te overleven.