In de jacht op een opvolger voor Luis Suarez wedde Ajax op meer paarden, maar een nieuwe aanvaller leverde het niet op. Ondanks de arbitragezaak die Bas Dost tegen SC Heerenveen aanspande en ondanks de toenaderingspogingen tot Dries Mertens (FC Utrecht) en Luuk de Jong (FC Twente). Een en ander tot onvrede van algemeen directeur Rik van den Boog.

‘Waar we ook aanklopten, de vraagprijs ging naar hoogtes waar we niet aan willen voldoen’, vertelt Van den Boog (foto) aan Voetbal International. ‘Zeker in het geval van Dost zochten we naar redelijkheid. Maar die hebben we niet gevonden. Nu gaan we in alle rust kijken hoe we ons komende zomer kunnen versterken.’

Het enige vrolijke gezicht bij Ajax na het verstrijken van de transferdeadline was zodoende dat van financieel directeur Jeroen Slop. De transfer van Suarez leverde Ajax direct 22 miljoen euro op, terwijl de variabele component van 4,5 miljoen vooral afhankelijk is van het aantal gespeelde wedstrijden van de Uruguayaan bij Liverpool. ‘Dus ook dat bedrag verwachten we geheel te incasseren’, aldus Van den Boog.

Eerder ontving Ajax al 1,7 miljoen euro van AC Milan voor Urby Emanuelson, een bedrag dat kan oplopen tot 2,2 miljoen. Daarnaast scheelt het vertrek van beide spelers de komende maanden ruim anderhalf miljoen euro aan salariskosten.

Komende zomer vallen ook de salarisposten van Oleguer, Timothée Atouba, Evander Sno, Hyun-Jun Suk, Teemu Tainio en de verhuurde Robbie Wielaert (totaal vijf miljoen euro per jaar) weg. Hun aflopende contracten worden niet verlengd. In de loop van dit seizoen wordt met André Ooijer besproken of hij eventueel in aanmerking komt voor contractverlenging.

Bron: VI