Ajax gaat in speelronde 22 op bezoek in Kerkrade bij Roda JC. Een wedstrijd waar Ajax het regelmatig moeilijk heeft. Koploper PSV won eerder op de avond thuis met 1-0 van Excelsior Rotterdam, en vergroot daarmee de voorsprong op de Amsterdammers naar 10 punten. Ajax wijzigt gedwongen één positie omdat Matthijs de Ligt een schorsing moet uitzitten. Joël Veltman schuift door naar het centrum waardoor er een plek vrij komt voor Rasmus Kristensen. De Deen kwam in de winterstop over van Midtjylland en maakt vanavond zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Overmacht

Ajax begint slecht aan de wedstrijd in Kerkrade, na 3 minuten staat het wederom achter. Gustafsson, de huurling van Feyenoord scoort gemakkelijk de 1-0 na miscommunicatie achterin bij Ajax. Niet lang daarna is het wéér Donny van de Beek die scoort. Tagliafico is de man die de assist aflevert, van de Beek kan simpel afwerken, 1-1. Ajax speelt aanvallend prima voetbal, het laat de bal snel lopen en vind elkaar makkelijk. Echter lijkt de ploeg van Ten Hag achterin kwetsbaar. Op de counter heeft Roda JC vaak het overtal. Hakim Ziyech zorgt na 25 minuten voor de voorsprong. De speler die afgelopen zondag nog fel werd bekritiseerd door een deel van de supporters zorgt met een schitterend afstandsschot voor de 1-2. De F-Side laat even zien dat zij niet horen tot de criticasters en scanderen uitbundig zijn naam na de prachtige goal van de Marokkaanse international. Ajax is heer en meester in de eerste helft. Op een paar momenten na waarin Roda de aanval zoekt komen de Amsterdammers nauwelijks tot niet in de problemen. Daarnaast laat het prima aanvallend voetbal zien waar Roda geen antwoord op heeft.

Huntelaar maakt het verschil

Ajax komt goed uit de kleedkamer. Het zal in de tweede helft proberen de voorsprong uit te breiden, om een late gelijkmaker te voorkomen. Roda JC voegt niks toe aan de wedstrijd de eerste vijftien minuten. Ook Ajax heeft moeite met echt goede kansen te creëren, daarnaast moet gezegd worden dat Huntelaar al weken matig presteert, ook vanavond is hij slechts een opvulling van de basis elf, meer niet. Het is een saaie tweede helft, met nog twintig minuten op de klok vraag je je af of er überhaupt nog gescoord gaat worden. Laatst genoemde mag de 1-3 op zijn naam zetten. Klaas-Jan Huntelaar zet het zelf op en rond het ook zelf af. Frenkie de Jong gaat tien minuten voor tijd in de fout, hij probeert in de zestien met een schijnbeweging NGombo uit te spelen maar glijd uit. NGombo kan simpel afleggen, Vancamp scoort. Vlak na de aansluitingstreffer van Vancamp is het wederom Huntelaar die belangrijk is, hij maakt op aangeven van Tagliafico, die zijn tweede assist van de avond geeft, de 2-4. Zo is de 34-jarige spits toch belangrijk ondanks zijn matige optreden. Na de laatste treffer van de Amsterdammers valt de wedstrijd dood. Beide ploegen worden niet meer gevaarlijk en creëren ook niets bijzonders meer. Het was vooral de wedstrijd waarin Klaas-Jan Huntelaar twee gezichten liet zien.