© Proshots

De prestaties van Ajax waren het afgelopen seizoen erg goed, ondanks dat er geen prijzen werden gepakt. In de Europa League werd zelfs de eindstrijd bereikt. Hierdoor kan het voor Marc Overmars wel eens een drukke zomer kunnen gaan worden. “We willen graag de kern bij elkaar houden, maar hoe doe je dat? Leicester City is een goed voorbeeld. Die wilden dat na het kampioenschap ook. Allerlei spelers kregen driedubbele contracten, er kwam namelijk ook zoveel geld van de Champions League binnen. Met die groep zouden ze zeker aanhaken bij de top van Engeland. Dat is niet gelukt, daar is het fout gegaan, zelfs met dreigende degradatie. Ze hadden dus én geen succes én hebben verzuimd voor meer dan honderd miljoen aan transfergeld binnen te halen. Dan sla je de plank mis. Het is dus niet zo makkelijk te denken: We houden de groep bij elkaar en door. Daar komt nog bij dat je als Nederlandse club financieel niet kunt opboksen tegen het buitenland”, vertelt de directeur spelersbeleid in een groot interview aan Voetbal International.

Toch zijn er een heleboel spelers die al hebben aangegeven te willen blijven of zelfs al hun contract hebben verlengd (André Onana, Lasse Schöne, red.).  “Dat is ook het mooie aan deze groep. Ze waren dit seizoen totaal niet met weggaan bezig. En dat is vrij uniek in deze tijd. Daarom is die Europese finale ook zo bijzonder. Deze groep verdiende het echt. Onlangs maakte Onana me dat ook nog eens duidelijk. Hij zei: “We kunnen alles winnen, let maar op, zelfs de Champions League!” Nu blaakt hij al snel van het zelfvertrouwen, maar het idee dat er zo wordt gedacht en het zo wordt beleefd, is heel mooi.”

“Ongetwijfeld, daar hebben ook onze prestaties aan bijgedragen”, vervolgt Overmars over de waarschijnlijk drukke zomer. “Als het eenmaal bovenin gaat rollen, komt Ajax vanzelf ook voorbij. Maar wat er concreet gaat gebeuren, is altijd maar weer de vraag. We raken niet in paniek, het belangrijkste is dat er vanuit de voetbalkant rust en vertrouwen heerst. En we hebben dit seizoen kunnen merken waartoe dat kan leiden.”