Marc Overmars heeft zich zondagochtend bij het programma De Tafel van Kees op Fox Sports uitgelaten over een flink aantal belangrijke zaken binnen Ajax. De directeur spelersbeleid geeft aan nog elke dag met plezier naar de club te gaan. Volgens hem gebeurt er binnen Ajax altijd wat. “Als het goed gaat verbloemen de resultaten een heleboel dingen. Dat is het werken in de top denk ik.”

Kees Jansma begon over de nieuwe functie van Overmars en stelde dat het gezien mag worden als een degradatie. “Voor mij is mijn nieuwe functie beter. Ik kan me meer focussen op het voetbal. Ik kwam vaak niet toe aan het bezoeken van wedstrijden en het bekijken van spelers. Ik had zoveel andere dingen op mijn bordje liggen. Ik hoef mij niet meer bezig te houden met het vrouwen voetbal, Ajax amateurs en terrein zaken. Wat dat betreft was ik blij met mijn nieuwe functie,” aldus de snelle rechtsbuiten van weleer.

Het bestuurslid geeft aan dat hij weinig te maken had met het rapport van Ling. “Ik heb daar zelf weinig van mee gekregen. Ik heb één keer 40 minuten met Ling gesproken. Het gesprek was prima, maar in het begin denk je ook: ‘wat gebeurt hier allemaal?’ Dat is logisch. Het is natuurlijk een bijzonder verhaal, dat er iemand als adviseur onderzoek moet gaan doen. Het rapport is meer voor de Raad van Commissarissen. Wij zijn verder redelijk buiten schot gebleven, maar je voelt wel de politiek er omheen. Bij een club moet het rustig zijn. Bij Ajax weet je dat er altijd wel wat colonnes omheen hangen. Dit is denk ik ook een onderdeel daarvan en dat zal nooit verdwijnen. Het heeft mij niet verbaasd dat Ling ineens weg was. Ik heb het idee dat het allemaal niet even soepel verliep.”

Overmars werd gevraagd naar de verhoudingen binnen het technisch hart. “Het allerbelangrijkste van het technisch hart is dat iedereen met mekaar om de tafel zit. Wekelijks moet iedereen zijn bevindingen op tafel leggen. Dan ga je in discussie en komt er een oordeel uit. Ik moet mij daarin zelf verantwoorden, dat moet de trainer, dat moet Dennis en dat moet Wim Jonk ook. Dat gebeurt niet. We hebben meerdere keren geprobeerd om eruit te komen. Dat is niet gelukt. Edwin van der Sar houdt zich hier nu mee bezig. Het is niet mijn bedoeling om op details in te gaan. Het gaat er gewoon om dat iedereen met elkaar om de tafel gaat. In de meeste gevallen kom je daar wel uit. Dat gebeurt niet. Op dit moment wil Wim heel graag op zijn gebied de bevoegdheid hebben, terwijl wij vinden dat alles gewoon op tafel gegooid moet worden.”

Het bestuurslid ging ook nog in op de aankopen die hij heeft gedaan. “Als je een team hebt, heb je ook meerdere spelers nodig. Het mooiste is om een topper aan te kopen, maar Van der Hoorn en Viergever hebben wij gewoon nodig bij Ajax. Wij zijn heel tevreden over Van der Hoorn, anders hadden we hem afgelopen zomer wel verkocht. Joel Veltman heeft zich gewoon goed ontwikkeld. Die heeft zich vast in het eerste gespeeld. Bij Ajax is het moeilijk om je te laten zien. Voor Sinkgraven en Gudelj vind ik dat we niet teveel geld hebben uitgegeven. Dit zijn jonge spelers die zeker hun waarde behouden. Je ziet nu dat er een elftal staat met 7 á 8 Nederlanders. Er is een hele grote slag geslagen.”

Overmars geeft aan dat hij druk is geweest met een topper halen voor in de voorhoede. “We zijn heel druk geweest om een echte kanjer voorin te krijgen. We hadden graag Jeremain Lens gehaald. Drie jaar geleden was er geen geld meer, dus we moesten eerst geld creëren. We hebben nu gespaard, we kunnen nu dus echt een investering doen en hopelijk doen we dat ook.”

Natuurlijk werd ook de toekomst van Frank de Boer besproken. “Je weet nooit wat er komt in mei of juni. Je moet altijd kijken naar het moment. We verlengen ook contracten van spelers tot 2019, maar dit is moeilijk. Frank is volgens zijn contract nog anderhalf jaar trainer. In eerste instantie ga je daar vanuit. Het is leuk om te zien hoe Jaap Stam zich ontwikkelt. Dat kan zeker een kandidaat zijn. Met Jaap zitten we dagelijks in de trainerskamer,” besluit Overmars. Overmars Ajax nieuws Overmars Ajax1.nl Overmars