Waar Ajax bekend staat om het opleiden van spelers en jeugd een kans geven, is er toch ook het één en ander veranderd. Ajax legt de laatste jaren meer geld neer voor spelers van buitenaf. Bovendien valt op dat Ajax ook steeds meer in Zuid-Amerika op zoek gaat naar spelers.

In de afgelopen jaren kwamen bijvoorbeeld Davinson Sánchez, Mateo Cassierra, Luis Orejuela, David Neres, Nico Tagliafico en Lisandro Martinez naar Ajax. “De mentaliteit van spelers uit Zuid-Amerika is vaak anders, aanvullende voor de voetballer die wij in Nederland hebben”, legt Marc Overmars uit in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Bovendien benadrukt Overmars ook nog maar eens dat het simpelweg niet mogelijk is om een heel elftal samen te stellen met alleen maar spelers uit de eigen jeugd: “Je ziet niet zomaar tien De Ligtjes uit de opleiding komen. Dus zoekt onze scouting zulke kwaliteiten elders.” Waar Ajax eerst vooral zocht in gebieden als Denemarken, is dat nu minder. Sinds het vertrek van Lasse Schöne is Ajax voor het eerst in jaren ‘Deenloos’. Overmars legt uit dat er zeker nog in Denemarken wordt gezocht, maar nu ook verder wordt gekeken: “Maar daar wonen 5 miljoen mensen. In Brazilië, een land dat 5 keer wereldkampioen werd, ruim 200 miljoen.” Het is in dat opzicht dus niet vreemd dat Ajax verder kijkt en steeds meer wereldwijd scout, in grotere (voetbal)landen.