Ajax heeft inmiddels al heel wat jaren geen prijzen meer gewonnen en zo langzamerhand wordt ook Marc Overmars daarop aangekeken. “Het is natuurlijk niet goed, duidelijk. Maar ik geniet wel van Ajax. De wedstrijden die we gespeeld hebben, op een paar ketsers na, zijn gewoon mooi. Al ben ik hier in dienst, ik kijk er ook naar als voetballiefhebber. Dat vind ik heel belangrijk”, vertelt hij aan NRC.

“Ik wist meteen: dat kampioenschap dat we weggegeven hebben bij De Graafschap [door een 1-1, mei 2016] gaat ons nog lang achtervolgen. Maar dat was een sportief debacle, zoiets komt eens in de twintig jaar voor. Kan ik mee leven. Het seizoen daarop word je op één punt geen kampioen omdat we de Europa League-finale spelen. Daar herinner ik mensen wel aan. We pakken wel de meeste Nederlandse punten in Europa, verreweg”, vervolgt hij.

Hij is trots op de selectie die er op dit moment staat: “We hebben een team neergezet wat eigenlijk extreem is. Ja, je staat tweede. Maar als we ons alleen op de competitie konden focussen…” Natuurlijk wil hij daarmee niet zeggen dat Ajax dan met twee vingers in de neus kampioen was geworden. Maar dat er weer zo’n sterke selectie staat, was ook geen vanzelfsprekendheid. Na de Europa League finale in 2017 liep het hele elftal weg en een dramatisch seizoen volgde. “Dat we na die Europa League-finale in twee jaar weer een team hebben wat de mensen aanspreekt, vind ik heel knap. Er zit nu zoveel talent in. Maar als er eentje weg is, staat de volgende dag de volgende in de krant. En is die weg, zal het het keepertje worden. Daar heb je mee te maken”, beseft ook Overmars. Hij weet dat dat de realiteit is bij Ajax: “Ik heb daar vrede mee. Want ik weet hoe dat is bij Ajax, je kunt niet bouwen aan de langere termijn.”

Ook komende zomer weet hij dat er spelers gaan vertrekken, maar hij is al druk bezig met volgend seizoen en is enthousiast daarover: “Maar ik heb wel vertrouwen in volgend seizoen. Als ik nu de blauwdruk zie, dan word ik daar vrolijk van. Al moeten die aankopen nog wel lukken.”