We kennen Heracles als een ploeg die altijd de voetballende oplossing zoekt. Gaan jullie vanavond óók tegen de landskampioen het spel maken?
Overtoom: ‘Ik ga ervan uit dat het een wedstrijd wordt tussen twee ploegen die willen én durven te voetballen. Wij gaan ons niet aanpassen aan Ajax, ook al zijn ze kampioen. Maar ik verwacht ook dat Ajax geen veranderingen zal doorvoeren omdat ze uit naar Heracles moeten. Daarom wordt het voor ons een perfect meetmoment. Zaterdag kunnen we zien waar we staan; hoe goed ons positiespel daadwerkelijk is. Ajax zal vroeg druk willen zetten, juist dan moeten we durven te voetballen.’

‘Vorig jaar (1-4 voor Ajax, red.) deden we een helft heel erg goed mee. Bij rust stond het destijds 1-1 en was ik verantwoordelijk voor de gelijkmaker. In de tweede helft bleek dat Ajax een maatje te groot was. Het wordt in ieder geval wel tijd voor een goed resultaat. Sinds de promotie heeft Heracles zes keer tegen Ajax gespeeld en zes keer verloren.’

Ben je onder de indruk van het spel dat Ajax tot nu toe heeft laten zien?
‘Eigenlijk wel. Uitzondering daarop was het duel met VVV-Venlo (2-2). De buitenspelers van Ajax zijn heel dreigend, Kolbeinn Sigthórsson is een goed aanspeelpunt en er zijn continu lopendemensen. Ajax speelt een herkenbaar spelletje, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk te verdedigen is. Eigenlijk zijn Heracles en Ajax wel te vergelijken qua spelopvatting. Daarom verwacht ik een mooie wedstrijd.’

‘In het aanvallende spel van Ajax schuilen voor ons juist kansen. Op het middenveld ligt bij hen de nadruk op het aanvallende. Daar moeten wij van kunnen profiteren. Het omschakelen wordt daarbij van groot belang. Zelf zal ik met Theo Janssen als directe tegenstander te maken krijgen. Hij staat eigenlijk symbool voor het middenveld van Ajax; aanvallend en qua creativiteit heel sterk. Daarom moet ik zorgen dat hij achter mij aan gaat lopen,’aldus Overtoom in VI.