Ajacieden staan algemeen bekend om hun uitgesproken mening. Daarom besloot Ajax1.nl een panel samen te stellen om een selecte groep Ajacieden geregeld de mogelijkheid te geven hun mening te ventileren over diverse Ajax-gerelateerde thema’s. Onze panelleden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud en komen uit alle hoeken van het land: van Noord-Holland tot Gelderland en van Noord-Brabant tot Drenthe. In de derde editie hebben we de leden van het panel gevraagd naar hun mening over de spitspositie bij Ajax.

In de eerste editie van het panel oordeelde 64% van de deelnemers dat er een aanvallende versterking nodig was om kampioen te worden. Deze aanvallende versterking is er afgelopen winter niet gekomen, toch staat Ajax op dit moment eerste in de Eredivisie, twee punten voor huidig landskampioen PSV. Sinds het eerste panel heeft Arek Milik zijn doelpuntentotaal verdubbeld tot achttien. De Poolse spits scoorde deze doelpunten in de laatste zes wedstrijden. Het panel is eensgezind, het beoordeelt Milik met een paar zevens en overwegend achten.

Panellid Aviv Shoshan over Milik: “Arek is nog maar 22 jaar, kan goed koppen en zijn linkerbeen behoort tot één van de beteren van Europa. Wel zal hij zijn rechterbeen verder moeten ontwikkelen en hij moet als aanspeelpunt kunnen fungeren. Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering.” Aviv Shoshan is niet de enige die begint over het zwakke rechterbeen van de aanvalsleider. “Zowel tegen PSV als tegen PEC Zwolle verprutste hij een 100 procent kans simpelweg omdat de bal voor zijn rechterbeen kwam. Met links had hij deze kansen zeker gemaakt. Ook kunnen we op dit moment niet van hem verwachten dat hij een 10 is. Als dat het geval was geweest, was hij vorig jaar alweer weg geweest”, aldus Teun Versteeg.

Aankomende zomer is Milik actief op het EK in Frankrijk, de panelleden verwachten niet dat de spits na het EK vertrekt bij Ajax. Zo wordt hij meerdere malen omschreven als een verstandige jongen. “Hij zal zichzelf nog niet rijp genoeg achten voor een stap hoger op.” Echter denkt Jacco wel aan een vertrek: “Als hij deze lijn doorzet en er op het EK 1 of 2 doelpunten maakt vertrekt hij. Dat is ook nog eens goed voor de doorstroming bij Ajax.”

Mocht Milik vertrekken, dan worden de namen van Sébastien Haller en Vincent Janssen al genoemd om de Pool op te volgen. Naast deze Eredivisie-spitsen worden ook Richairo Zivkovic en Klaas-Jan Huntelaar genoemd Ajax1.nl vroeg de respondenten wie ze volgend seizoen het liefst in de spits zien staan. Milik en Huntelaar zijn dus veruit het meest populair en worden het vaakst al eerste of tweede keuze genoemd:

#1 #2 #3 #4 #5 #6
Milik 5 6 1 0 0 0
Janssen 1 1 9 0 1 0
Haller 0 0 0 7 2 3
Zivkovic 0 1 0 4 6 1
Huntelaar 6 4 2 0 0 0
Anders 0 0 0 1 3 8

Bij de optie ‘Anders’ werden Zlatan Ibrahimovic, Eran Zahavi en El Ghazi genoemd.

Bijna alle leden van het panel zouden Huntelaar halen, mocht het natuurlijk mogelijk zijn. Teun Versteeg twijfelt, hij weet wel dat Huntelaar een neusje voor de goal heeft. “Aan de andere kant heb ik het idee dat hij erg achteruit is gegaan de afgelopen jaren en dat als je hem zou moeten vergelijken met Milik, Janssen of Haller hij niet eens zo veel beter is.”