© Proshots

Ajacieden staan algemeen bekend om hun uitgesproken mening. Daarom besloot Ajax1.nl een panel samen te stellen om een selecte groep Ajacieden geregeld de mogelijkheid te geven hun mening te ventileren over diverse Ajax-gerelateerde thema’s. Onze panelleden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud en komen uit alle hoeken van het land: van Noord-Holland tot Gelderland en van Noord-Brabant tot Drenthe. In deze editie hebben we de leden van het panel gevraagd naar hun verwachtingen van Ajax’ Europese campagne.

Het panel is ervan overtuigd dat Ajax minimaal met één punt terug zal komen uit Griekenland. Ongeveer de helft verwacht een overwinning: “Ik zie een groeiend team wat elke wedstrijd zou kunnen winnen”, aldus Yaron. Anderen zijn voorzichtiger: “Ik denk dat ajax nog niet in staat is om in europese wedstrijden een uitwedstrijd in winst om te zetten”, aldus Jeroen Versteeg.

Of er vanavond gewonnen of gelijkgespeeld wordt: het panel is het er unaniem over eens dat Ajax Europees gaat overwinteren. “Ajax is aan z’n stand verplicht de poule te winnen, Celta is voetballend goed maar verdedigend zwak, Luik is stug maar beperkt in creatieve zin en Panathinaikos is de minste van de 4”, zo vindt Jeroen.

Hoewel het tegen Rostov goed mis ging, is de meerderheid het er over eens dat Bosz moet vasthouden aan zijn aanvallende speelstijl: “Ik denk dat Bosz op dit moment gewoon vast moet houden aan zijn eigen visie en die ook duidelijk uit moet dragen. Door ook in Europa vast te houden aan deze speelstijl geef je een signaal af aan je spelers en aan het publiek dat je vol achter je speelstijl staat. Want een eenduidige visie is wat Ajax nu nodig heeft”, vindt Teun Versteeg.

Ook gaven de Ajacieden hun mening over welke opstelling het beste past bij de wedstrijd van vanavond. Opvallend is dat 90% pleit voor een terugkeer van Kenny Tete in de basis. Op het middenveld zijn Davy Klaassen en Jaïro Riedewald twee zekerheidjes wat het panel betreft. Gudelj moet in veel gevallen het veld ruimen, terwijl Ziyech door driekwart van het panel op het middenveld geposteerd wordt.

Dat heeft er ook mee te maken dat meerdere panelleden pleiten voor een andere formatie: “Ik zou kiezen voor een 3-4-3 opstelling met een ruit op het middenveld, om Ziyech op 10, en Riedewald op 6 te facilliteren”, aldus Aviv Shoshan.