Frank Peereboom, trainer van Ajax A1, kijkt uit naar de achtste finale van de UEFA Youth League. Maandag werden de Amsterdammers gekoppeld aan Olympique Lyon. “Het is een heel mooie loting en een mooie uitdaging voor de jongens om weer een internationale wedstrijd te spelen. Bij een uitwedstrijd hoort toch een reis van een paar dagen. Daar leer je veel van. Thuis heb je natuurlijk de steun van je eigen publiek. Ook heb je eigen faciliteiten. In dit soort duels is het erop of eronder. Ik ben benieuwd hoe de spelers zich gaan handhaven”, blikt Peereboom vooruit op het Youth league-duel.

“Het eerste elftal van Lyon speelt al jaren Champions League”, vervolgt de trainer van de A1. “Het is een topclub. Van de A1 hebben we de eerste beelden gezien. Het is een fysiek sterke tegenstander met technisch goede voetballers.”
De A1 neemt het op woensdag 24 februari in Frankrijk op tegen Lyon. In de komende dagen zal bekend worden met welke spelersgroep Ajax gaat afreizen naar Lyon. “We hebben meteen extra beelden opgevraagd. Die gaan we analyseren en dan weten we nog beter wat de kracht van Olympique Lyon is, en waar de mogelijkheden voor ons liggen. Daarnaast willen we zo snel mogelijk de groep in beeld hebben die we meenemen. Komend weekend spelen we in de competitie nog tegen FC Utrecht. Dat is ook een belangrijke wedstrijd, helemaal na afgelopen zaterdag (PSV-uit, 4-0 verlies). De groep moet nog bepaald worden, maar in principe willen wij als Ajax ons zo sterk mogelijk profileren in Europa. Alle Ajax-spelers die in de Youth League mogen uitkomen, zijn welkom. Jong Ajax speelt volgende week een oefenduel en Ajax 1 speelt helemaal niet doordeweeks, dus wat dat betreft zijn er genoeg mogelijkheden.”

Of Kasper Dolberg bij de selectie zal zitten, is nog maar de vraag. De spits mistte vorig week ook al de Youth League-wedstrijd tegen Sevilla (3-1 winst). “Het wordt spannend, want hij is nog niet fit. Deze week traint hij waarschijnlijk nog niet mee met de groep. Als hij rond het weekend fit wordt, hebben we nog een aantal dagen. Maar het blijft een twijfelgeval. En als hij al meekan, is het de vraag of hij meteen een hele wedstrijd kan spelen.”

Peereboom heeft vertrouwen in zijn ploeg, maar beseft ook dat het lastig kan gaan worden. “Dit is een lastige uitwedstrijd en je weet dat de volgende tegenstander de winnaar van Chelsea – Valencia wordt. Chelsea is de winnaar van vorig jaar, dus dat wordt ook niet makkelijk. Maar ieder duel is nu een finale. We gaan het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.”