Mike Verweij, Ajax-watcher van De Telegraaf, heeft zich uitgelaten over het dure puntenverlies wat Ajax gister leed. Volgens de redacteur scoort Peter Bosz een onvoldoende dit seizoen.

Bosz begon dit seizoen aan een nieuw avontuur bij Ajax, in tegenstelling tot de speelwijze van Frank de Boer wilde Bosz attractief voetbal spelen en de tegenstander de wil op leggen. Zoals afgelopen Europa League duel is gebleken, zit het er zeker in bij de ploeg van de Apeldoorner.

Alhoewel Ajax tegen Excelsior nog dure punten liet liggen in de titelstrijd en het niet meer actief is in de beker, staat het wel na 14 jaar in de kwartfinale van een Europees toernooi. En speelt het voor het publiek prettiger en beter voetbal dan onder De Boer. Toch zegt Verweij dat Bosz na dit seizoen goed onder de loep genomen moet worden. “Hij zal toch wel door de directie gesteund worden. Maar hoe terecht is dat?”, voegt hij eraan toe.

Veelbelovende spelers als Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj konden in hun ontwikkeling geen genoegen nemen met een plaats op de bank en kozen ervoor te vertrekken. Gudelj koos voor het geld, Bazoer en El Ghazi voor hun ontwikkeling, en dus vertrokken zij naar clubs waar ze aan spelen toe zouden komen. Daar is wat van te zeggen, maar ligt dit per se aan Bosz? Een nieuwe trainer wie zijn eigen keuzes moet maken uit eigen ervaring. En over andere communicatieve vaardigheden beschikt dan zijn voorganger.

Ook stelt Verweij dat er nu wéér drie spelers willen vertrekken naar aanleiding van zijn ‘gebrek aan communicatie’: “Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Vaclav Cerny zijn de volgende wie willen vertrekken.” Of het ligt aan de aanvaring wie Verweij had met Peter Bosz eerder deze week op de persconferentie, of dat hij gewoon echt niet tevreden is over Bosz valt nog over te twisten. Het lijkt er wel op dat Verweij er sindsdien een sport van maakt om Bosz een loer te draaien. Eerder deze week werd Riedewald gepasseerd in de selectie voor het duel met Kopenhagen. Volgens de redacteur was dit omdat Riedewald de 3de was wie een aanvaring had met de hoofdtrainer. Echter zat hij tegen Excelsior wel weer op de bank, het lijkt er dus op dat Riedewald werd gespaard.

Bosz krijgt in ieder geval een onvoldoende van Mike Verweij. Als trainer bij Ajax word je snel geprezen als het goed gaat maar ook zeker snel weer buitenspel gezet als het even minder gaat. Onder Bosz kende Ajax ups en downs, maar onder de Ajacieden heerst toch de tevredenheid over het eerste seizoen van Bosz. Het is weer bij tijd en wijle genieten in de ArenA. De vraag is dus, scoort Bosz tot dusver een voldoende of onvoldoende. Ik geef de man de tijd en het vertrouwen, het spel verheugd voor de toekomst. Het gaat nog niet vlekkeloos, maar Ajax begint weer te spelen zoals we het graag zien. De rest komt met de tijd. Ook moeten wij Ajacieden leren accepteren dat we niet elk jaar het beste kunnen zijn. Overal gezien zullen we in Nederland onomstreden blijven, maar dit keer (waarschijnlijk) niet. Zoals Bosz al aangaf is dit een opstart jaar, en voor een opstart jaar ook bij Ajax, doet hij het prima. Kwartfinale Europa League met dit materiaal is gewoon onwijs knap.

 

Twitteraar @DuBlanqeBogarde verwoordde het precies zoals het hoort: