In navolging van Bobby Haarms krijgt ook Johan Cruijff waarschijnlijk een standbeeld. Kunstenaar Sicco Kingma is al sinds 2009 bezig met het ontwerpen van het beeld. Destijds kreeg hij inspiratie dankzij Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam. Hij was van mening dat Fanny Blankers-Koen, Rinus Michels en Johan Cruijff een standbeeld verdienden. Inmiddels is de miniversie af.

Met behulp van deze miniversie hoopt Kingma steun te krijgen voor het plaatsen van een twee meter hoog beeld. Er zijn twee mogelijke locaties waar Kingma dacht: het Leidseplein of bij de Amsterdam ArenA. Het beeld laat het schot van Cruijff tegen Argentinië op het wereldkampioenschap van 1974 zien. Daarmee is het beeld heel anders dan die van Sir Alex Ferguson dat afgelopen week werd onthuld.

Kingma heeft daar een zeer logische verklaring voor. Hij noemt het beeld van Ferguson namelijk een ‘Lenin beeld’: “Groot en statisch. Dat past niet bij Cruijff.” Over het ontwerp: “Cruijff scoorde toen tegen Argentinië, hoewel de keeper hem probeerde neer te halen. Met moeite hield hij zich in balans, maar ging wel door. Het is een prachtig moment, omdat de beweging van alle kanten is te zien.”

Johan Cruijff zelf is zeer enthousiast over het beeld.