Het pokerspel rondom Luis Suarez is in volle gang. Waar de topschutter van Ajax een aantal medespelers toevertrouwde dat hij verwacht aan zijn laatste dagen in Amsterdamse dienst bezig te zijn en zijn zinnen echt op Liverpool heeft gezet, meldde trainer Frank de Boer dat de club niet wil meewerken aan de transfer van de Uruguayaan. “We weten hoe belangrijk Luis voor Ajax is. Alleen als er een absurd bedrag op tafel komt, moeten we hem laten gaan.” 

Tot zover niks geks. Het zijn de gebruikelijke schermutselingen bij een grote transfer, waarbij de verkopende club – in dit geval Ajax – zijn poot zo lang mogelijk stijf houdt om de prijs op te drijven. “Dat is een aardig bedrag”, zei De Boer over de ruim dertig miljoen euro die Manchester City neertelde voor VfL Wolfsburg-aanvaller Edin Dzeko. Maar vastpinnen op een gewenste som liet hij zich verstandig genoeg niet. Duidelijk is wel dat het bod van circa vijftien miljoen euro dat Liverpool klaar heeft liggen vanuit Amsterdams perspectief veel te laag is. Ajax zet vooralsnog in op het dubbele. Wil Liverpool kans maken, dan zal er zo’n 20 miljoen op tafel moeten komen.

Hoewel het hoofdstedelijke standpunt duidelijk is, lijkt de interesse voor Suarez de directie voor een duivels dilemma te plaatsen. Ongetwijfeld is er bij algemeen directeur Rik van den Boog het besef dat Suarez – vorig seizoen goed voor 35 competitietreffers – vrijwel onmisbaar is in de kampioensstrijd met PSV en FC Twente. Bovendien zullen de fans een vertrek niet pruimen en kan hij het een beginnende trainer eigenlijk niet aandoen om hem zijn beste speler af te nemen. Daarnaast is het de vraag in hoeverre de door Martin Jol veelvuldig gepasseerde scouting, die de laatste jaren niet bepaald uitblonk in goede adviezen voor aankopen, is voorbereid op de eventuele transfer.

Naast alle argumenten om Suarez te behouden zijn er ook redenen om de deal wél serieus te overwegen. De Voetballer van het Jaar haalde nog geen moment zijn niveau van vorig seizoen en tussen de trotse ZuidAmerikaan en de voor miljoenen aangekochte Mounir El Hamdaoui botert het zichtbaar niet. Ook het vertrek van Martin Jol, die Suarez belangrijk maakte door hem de aanvoerdersband te geven, verbeterde de gemoedstoestand van de spits niet.

Voeg dat bij het gemis aan steun van de directie dat hij voelde na het beruchte bijtincident en het mag duidelijk zijn dat Suarez wel eens lekkerder in zijn vel heeft gezeten. Ajax ging niet in beroep tegen de schorsing van zeven wedstrijden en legde hem – voor het schikkingsvoorstel kwam – zelf al een straf van twee duels op. In de Uruguayaanse media meldde de Ajacied vervolgens te zijn uitgeleerd in de Nederlandse competitie. De Boers lezing dat Suarez zelf voorstelde om zijn aanvoerdersband aan Maarten Stekelenburg over te dragen, bevestigde de geruchten dat de spits in zijn hoofd al afscheid had genomen van Ajax.

En dus balanceert Van den Boog op een dun koordje. De directeur zal – gezien de financiële staat van Ajax en getuige de woorden van De Boer – het onderste uit de kan willen halen, maar moet ook zorgen dat hij zijn hand niet overspeelt. Als Liverpool de aandacht op een andere speler (Charles N’Zogbia van Wigan Athletic) verlegt, is het de vraag of Ajax na dit seizoen alsnog het nu te incasseren bedrag kan ontvangen. Suarez staat ’maar’ tot 2013 onder contract. Daarnaast bestaat de kans dat Ajax zit opgescheept met een gefrustreerde speler, die bij FC Groningen bereid bleek om een transfer naar Ajax te forceren. Zijn zaakwaarnemer Pere Guardiola gaf bij Liverpool aan dat Suarez per se naar Anfield Road wil.

De Boer leek daar (nog) niet van op de hoogte. “Luis voelt zich senang en traint bijzonder goed. Ik heb niet het idee dat hij koste wat kost weg wil.” Wordt vervolgd.

Bron: Telegraaf     Foto: afdb – BjMa