Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter de Graafschap na een povere vertoning met 2-1 gewonnen. In de Amsterdam ArenA kwamen Arek Milik, Riechedly Bazoer en Kristopher Vida tot scoren.

De eerste dreiging in de wedstrijd kwam van de bezoekers. Vincent Vermeij kwam vlak voor Jasper Cillessen net niet met zijn hoofd bij de bal waardoor de voorzet voorlangs ging. Ajax leek even de tijd nodig te hebben om wakker te worden en werd na een kleine acht minuten voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet van Dijks belandde via Davy Klaassen en Viktor Fischer uiteindelijk in de handen van de Graafschap doelman Hidde Jurjus. Na een kwartier spelen kreeg Fischer een grote kans om de score te openen. Na defensief geklungel bij de bezoekers kreeg de Deen de bal mee van Klaassen maar zag zijn schot via de benen van de doelman over de achterlijn gaan.

In de tien minuten die volgde werd het spel gemaakt door de bezoekers. Op een aantal hoekschoppen na leverde dat geen gevaarlijke momenten op voor het doel van Cillessen. Het eerste gevaarlijke moment van de thuisploeg na de sterke fase van de Graafschap leverde direct de openingstreffer op. Arek Milik kreeg zijn hoofd tegen een vrije trap van Nemanja Gudelj en via de onderkant van de lat belandde de bal hard achter de kansloze doelman: 1-0.

Na pogingen van afstand van Karim Tarfi (naast) en Vermeij (redding Cillessen) was het de beurt weer aan Ajax. Na een luchtduel in de zestien meter kreeg Fischer de bal voor de voeten. Zijn uithaal stuitte op de voet van Jurjus. Aan de andere kant tekende de Graafschap na ruim een half uur voor de gelijkmaker. Een schot van El Jebli werd geblokt door Riedewald, maar de rebound van Kristopher Vida was Cillessen te machtig. 1-1. Direct daarna was Ajax alweer dicht bij de voorsprong, een voorzet van Milik werd door Klaassen goed naar de tweede paal getikt, maar wederom lag doelman Jurjus in de weg. Vlak voor rust schoot Gudelj een vrije trap nog een meter naast het vijandelijke doel, maar gevaarlijker werd Ajax niet meer voor de rust waardoor beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers opzochten.

Ajax kwam beter uit de kleedkamer dan dat het er voor rust inging. Binnen vijf minuten tijd kregen Tesselaar en Vida geel voor de bezoekers en zag el Ghazi een schot, na goed werk van Milik, in de korte hoek gepakt worden door Jurjus en een vrije trap van Gudelj ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Voor Anwar el Ghazi zat de wedstrijd er daarna op, hij werd na 56 minuten spelen vervangen door Vaclav Cerny. Een wissel die bijna direct een gouden randje kreeg, de Tsjech werd weggestuurd door Milik maar na een moeizame aanname lag wederom Jurjus in de weg. Weer een paar minuten later gingen zowel Dijks als Milik in kansrijke positie onder een vrije trap van Gudelj door.

Ruim twintig minuten voor tijd viel de treffer voor Ajax dan toch eindelijk. Een afgeslagen voorzet van Fischer belandde op de rand van de zestien meter bij Bazoer. De middenvelder nam de bal ineens op de slof voor de 2-1. Vincent Vermeij bezorgde Ajax bijna een grotere voorsprong, de spits van de bezoekers schoot een vrije trap van Gudelj bijna achter zijn eigen doelman, maar die wist de bal nog net uit de hoek te halen. Lasse Schone kwam tien minuten voor tijd in de ploeg voor Viktor Fischer en zag Kristopher Vida van de Graafschap gevaarlijk uithalen. Doelman Cillessen wist de bal redelijk eenvoudig tot hoekschop te verwerken. De Graafschap bracht daarna de laatste wissel, een offensieve, want middenvelder Kaak ging naar de kant en werd vervangen door aanvaller Kabasele.

Door de aanvallende wissel bij de bezoekers kreeg Ajax meer ruimte en daar profiteerde het bijna direct van. Een mooie actie van Cerny over de rechterkant en een strakke voorzet over de grond resulteerde uiteindelijk in een schot van Bazoer over het doel. De thuisploeg bracht vijf minuten voor tijd ook de laatste wissel binnen de lijnen. Donny van de Beek verving doelpuntenmaker Riechedly Bazoer, die even daarvoor nog geel had gekregen wegens commentaar op de leiding.

In de slotfase werd Ajax nog gevaarlijk via Cerny en Schone. De eerst genoemde schoot op de voeten van Jurjus en de Deen vond de vuisten van de doelman. De overwinning kwam verder niet meer in gevaar, waardoor Ajax het kalenderjaar 2015 afsluit met een moeizame 2-1 zege op de Graafschap.