In de eigen Amsterdam ArenA is Ajax er in geslaagd om de eerste wedstrijd tegen het Tsjechische FK Jablonec om te zetten in een overwinning. In een totaal niet zinderende wedstrijd wonnen de Amsterdammers met 1-0 dankzij een penalty van Arkadiusz Milik.

Ajax startte in de formatie waarmee het zowel AZ als Willem II een 3-0 nederlaag had bezorgd. Met Sinkgraven hangend aan de linkerkant en Gudelj op het middenveld probeerde Ajax de verdedigende opstelling van de Tsjechische ploeg te kraken. In een veel te traag baltempo werden er echter geen goede mogelijkheden afgedwongen. Ajax was zoals wel vaker de afgelopen jaren ‘koning-balbezit’, maar de beste mogelijkheden waren voor de Tsjechen. Gregus kon zes meter voor de goal van Jasper Cillessen uit de draai uithalen na een lange ingooi. Gelukkig voor Ajax en de Amsterdamse goalie ging de inzet twee meter over. Na dertig minuten voetbal had Ajax wel een penalty moeten krijgen. El Ghazi kapte zijn man handig uit waarna zijn directe tegenstander al liggend op de grond de bal met de hand raakte. De streng leidende scheidsrechter van die avond wuifde het voorval echter weg. De counter die hieruit volgde leverde een goede mogelijkheid op voor Jablonec. Het was wederom de lange Gregus die van 18 meter maar rakelings naast schoot. Ajax was tot dan toe niet gevaarlijk geweest. Het eerste wapenfeit van de Amsterdamse club liet zo’n 37 minuten op zich wachten. El Ghazi kapte van rechts naar binnen, maar zijn schot was een makkelijke prooi voor de keeper.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In de 53e minuut was er reden tot opleving in de Amsterdam ArenA. Aanvoerder Davy Klaassen dribbelde in, ging de combinatie aan met Milik en werd op het moment dat hij de bal kon ontvangen gevloerd door verdediger Benes van Jablonec. De strafschop die volgde werd onberispelijk ingeschoten door de Poolse spits. Ajax leek na het eerste doelpunt de betere vorm te hebben gevonden en hield een kleine tien minuten een hoger tempo vast. Toch kon Ajax niet doordrukken en nog een doelpunt forceren. De Tsjechische tegenstander maakte daarentegen ook geen aanstalten om de gelijkmaker op het scorebord te zetten waardoor de ruimtes op het veld klein bleven.

Na negentig minuten voetbal stond er dus voor Europese begrippen een keurige 1-0 op het scorebord. Ondanks dat er weinig te genieten viel kan Ajax  met een goed resultaat richting Oost-Europa. Het spel daarentegen was verre van oogstrelend en kansen waren er niet tot amper. Volgende week volgt de beslissing in het tweeluik, de aftrap is om 18.00 in Jablonec, Tsjechië. Ajax nieuws Ajax1.nl