Vanmorgen even na half een hoor ik de opstelling en schrok me gek. De Boer had een analyse gedaan van de bekerwedstrijd tegen AZ en kwam tot de volgende conclusie. Ebecilio en Blind moesten vandaag maar in de basis starten ten koste van Aissati en Ligeon. Deze twee laatste spelers zorgen volgens De Boer dus voor zand in de Amsterdamse motor. Een mening die ik niet deelde met de Boer en met mij nog veel meer mensen.

Een simpele analyse liet tegen AZ zien dat Ajax geen automatismen had en tekort kwam op voornamelijk inzet. In mijn mening komt dit voornamelijk door spelers die hun taken niet uitvoeren en te weinig inzet tonen. Geen inspiratie, geen beleving maar lekker over het veld hobbelen en niet meer doen dan nodig is. Resultaat van het op deze wijze denken was wederom een onsamenhangend Ajax wat op de eerste tien minuten na terecht verloor.

Een andere punt van kritiek welke ik wil ventileren is het schandelijke overwinteren van Ajax in Brazilië. Ik hoor u denken wat zit je te zeiken gappie maar dat zal ik proberen uit te leggen. Ajax is naar Brazilië gegaan om sponsor Aegon een pleziertje te doen wat door het huidige gevoerde beleid nodig was. Vandaar ook die rare extra reclame uiting op de rug van het Ajaxshirt tegen Palmeiras. Oké, wij mogen af en toe best iets terug doen voor die dikke sponsorcentjes maar niet tijdens een winterstop. Het zou toch logisch zijn dat Ajax voorop staat in plaats van het commercieel belang in het verre Zuid Amerika. Het verschil in temperatuur was 26 graden met dat van die vijf graden in Nederland. Een verandering die voor lijf en leden zeker niet als gezond ervaren kan worden.

Maar dat is nog niet het allerergste van die hele reis naar een ander continent. Er is een riant tijdverschil met Nederland en een mens loopt hierdoor een jetlag op. Voor het bestuur van Ajax en haar sponsor een korte omschrijving van het woord jetlag: “Jetlag is de (Engelse) naam voor de verstoring van het slaap-waakritme die bijvoorbeeld optreedt wanneer iemand in korte tijd, bijvoorbeeld per vliegtuig, naar een plaats op aarde gaat waar het volgens de plaatselijke tijd substantieel vroeger of later is dan op de plaats van vertrek.” Een debiel idee dus om af te reizen naar Brazilië, waardoor Ajax alles behalve perfect voorbereid is na de winterstop. Na op 14 januari in Zuid Amerika te hebben gespeeld mocht Ajax op 19 januari met jetlag tegen AZ spelen. Het resultaat kent u en was inspiratieloos met voornamelijk sjokkende en vermoeid ogende Ajacieden.

Afwezig op die bewuste donderdag middag waren Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel. Derk had last van zijn rug en die vlucht + jetlag zal niet veel goeds gedaan hebben voor zijn herstel. Hoezo niet? Nou simpel, een vliegreis van 14,5 uur en tijdverschil van 5 uur doen een menselijk lichaam weinig goeds. Tel daar de temperatuur bij op en je hebt een receptuur voor nog meer ongemakken bij de toch wel kwetsbare Boerrigter.

Maar wat was er met Greg dan of zijn dit gewoon chronische liesklachten door overbelasting? Gregory van der Wiel ging voor zijn vakantie lekker naar het warme Miami. Even de coole Greg uithangen op het strand en genieten van je rapmuziek. Op zich niks mis mee als je fit bent en geestelijk en lichamelijk in topconditie bent. Deze professional soccer player nam een reistijd van 10 uur met een tijdverschil van 6 uur op de koop toe. Jawel, onze Gregory heeft vrijwillig voor de dubbele jetlag dip gekozen. Vandaag bij AZ uit stond hij op de tribune met een graad of 5 koud te worden. Echter dient gezegd te worden dat wij Greg liever topfit op het veld hadden gezien in plaats van op een koude winderige tribune. Je kunt mij niet vertellen dat je lichaam er beter van word en dat is prioriteit nummer 1 voor een prof.

De belangen van Ajax, RVC, spelers, supporters en sponsoren ligt duidelijk nog steeds mijlenver uit elkaar. Ajax belang, eigen belang en commercieel belang ik word er knettergek van als echte Ajacied. Het wordt tijd dat wij onze club weer terug gaan krijgen en een ieder weer Ajax op de eerste plaats zet. Cruijff riep ooit: “Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.” Als het bestuur, sponsoren en de spelers dit ook een zouden begrijpen zijn we op de goede weg.

Wij, de supporters begrijpen dit al jaren, Ajacied ben je niet voor even maar voor de rest van je leven! 

Rood Loeder