Devyne Rensch tekende vrijdagmiddag een driejarig contract bij Ajax. Voor de meeste jeugdvolgers is hij geen onbekende, maar voor degenen die hem nog niet zo goed kennen heeft Ajax1 een profielschets gemaakt van het talent.

Ontwikkeling

De net 16-jarige Rensch speelt sinds 2016 in de jeugdopleiding van Ajax. Hij speelt bij Ajax vooral als centrale verdediger of als nummer 6 op het middenveld. Hij was begin dit seizoen één van de jonkies die al vervroegd werd doorgeschoven naar Ajax O17. Ajax schuift steeds vaker talenten door naar hogere teams. Zo begonnen naast Rensch ook Naci Ünüvar, Dillon Hoogewerf, Solomon Bonnah en Youri Regeer in Ajax O17. Twee van die jonge talenten staan vrijwel het hele seizoen al achterin bij de ploeg van trainer Dave Vos. Zeker in de beginfase van het seizoen stond de verdediging, dat in die periode vaak bestond uit het viertal Bonnah – Rensch – Kasanwirjo – Salah-Eddine,  van O17 als een huis. Zeven wedstrijden (!) achter elkaar werd de nul gehouden. Het eerste tegendoelpunt werd pas halverwege november geïncasseerd. En Rensch had daar ook een belangrijk aandeel in.

Rensch ontwikkelt zich eigenlijk sinds vorig seizoen al uitstekend. In totaal speelde hij 23 wedstrijden dit seizoen, waarin hij drie keer trefzeker was en twee keer een assist gaf. Hij is een type verdediger dat bij Ajax past. Het talent beschikt over een goede pass, een uitstekende dribbel en is tweebenig. Hij is niet bang om op te komen of het middenveld in te dribbelen. Dit brengt soms wat risico’s met zich mee, maar Rensch behoudt vaak uitstekend de rust en de controle op dit soort momenten.

Daarnaast is hij als verdediger ook niet bang om in de duels te komen en staat hij goed zijn mannetje, wat niet altijd makkelijk is tegen één of (in het begin van het seizoen) twee jaar oudere tegenstanders. Zijn zwakke punten werden door Rensch en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali voor de camera van Ajax TV goed verwoord: “Ik moet meer coachen. Dus meer een leider zijn in het veld.” Ouaali kan zich daarin vinden. “Hij is een typische Ajax speler, die goed bij de club past. Zijn leiderschap is zeker een aandachtspunt, maar hij is een verstandige jongen die weet wat zijn beperkingen en sterke punten zijn.”

“Deze lijn vasthouden”

“Dit voelt heel goed! Het laat zien dat Ajax vertrouwen in mij heeft en dat wil ik laten zien op het veld. Het laat zien dat ik goed bezig ben en deze lijn moet ik nu vasthouden.  Ik wil zo snel mogelijk basisspeler bij Ajax O19 worden en vanuit daar wil ik naar het eerste. Ik kijk veel naar Matthijs de Ligt en vind Maldini en Nesta goede verdedigers”, besluit Rensch.

Ajax legt Rensch vast tot medio 2022