© Proshots

Quincy Promes overtuigt enorm bij Spartak Moskou in de Russische Premjer Liga, maar moet zijn draai bij het Nederlands elftal nog zien te vinden. In het interview met het Algemeen Dagblad laat de 24-jarige aanvaller annex middenvelder zich tevens uit over Ajax, de club waar het voor hem allemaal begon.

Promes speelde in Nederland onder andere voor Go Ahead Eagles en FC Twente, maar groeide op bij Ajax. Als kind droomde hij van een doorbraak in het eerste elftal. Op de vraag of dat gevoel helemaal is verdwenen, antwoordt de Amsterdammer als volgt: ,,Een Amsterdamse jongetje wil daar gewoon in het eerste elftal spelen. In mijn achterhoofd zit altijd toch dat stemmetje dat over Ajax begint. Of ik daar ooit nog zal spelen, is niet te zeggen. Al lijkt het er nu niet op. Maar zeg nooit nooit.”

Zijn echte doorbraak beleefde Promes bij FC Twente, na twee jaar verhuurd te zijn geweest aan Go Ahead Eagles, waar hij na één seizoen al weer moest vertrekken. ,,Ik snap de gedachte, maar ik wilde destijds helemaal niet weg bij FC Twente. Maar opeens werd ik binnengeroepen bij de clubleiding. Spartak Moskou? Rusland? Ik was nog nooit in Rusland geweest, ik wilde helemaal niet naar die competitie. Maar de clubleiding van FC Twente was heel duidelijk: ze wilden mij hoe dan ook verkopen.” Pas na zijn transfer kon Promes de vinger op de pols leggen. ,,Achteraf snapte ik waarom, toen alle verhalen over financiële problemen duidelijk werden. Maar toen voelde het vooral als een duw naar de uitgang. Naar Moskou.” Tot dusver scoorde Promes 36 doelpunten in 67 wedstrijden in de Russische competitie, sinds 14 september 2014.

Over zijn prestaties in Oranje is Promes duidelijk: ,,Wie in Rusland overeind blijft, heeft kwaliteiten. Dat wil ik straks tegen Wit-Rusland en Frankrijk laten zien.”