Voetbalanalyticus Jan van Halst denkt dat de uitschakeling van PSV in de Champions League geen invloed zal hebben op het spel van de Eindhovenaren in de topper tegen Ajax. In gesprek met Ajax1.nl gaf hij aan dat het voor de ploeg van Phillip Cocu juist prettig is dat zij Ajax aanstaande zondag al treffen.

“Voor een topper tegen Ajax hoef je je niet op te laden. Als je een uitwedstrijd tegen Groningen hebt en je moet eerst nog twee uur in een bus zitten om op een matig veld te spelen, dan moet de motivatie uit je tenen komen. Over motivatie hoef je het zondag niet te hebben, dat komt rechtstreeks uit het hart. Bij zo’n wedstrijd voel je ook de pijntjes veel minder.”

Dit zal ervoor zorgen dat het publiek een echte topper te zien zal krijgen, die op het scherpst van de snede gespeeld zal worden, vermoedt Van Halst: “Kijk maar naar Ajax-Feyenoord dit jaar, toen gebeurde dat ook. Dat is ook logisch, en lekker. Dit is echt een finale. Bij een finale horen, naast het mooie dynamische voetbal, ook flink veel duels. Dat maakt het extra leuk.”

Van Halst denkt dat er met name in de tweede helft veel strijd te zien zal zijn: “Het zal in het begin van de wedstrijd nog wat schaken worden. PSV hoeft niet echt en Ajax zal niet direct furieus beginnen, dat wil eerst even aftasten. Maar in de tweede helft zal het wel gaan ontbranden.” Volgens de analist doet Ajax er goed aan om eerst de kat uit de boom te kijken. “Als je direct vol in de aanval gaat, vergeet je vaak de restverdediging en loop je zo in het mes. PSV is juist heel sterk in de tegenaanval”, betoogt hij.

 

 

 

Bij een gelijkspel zal Ajax geen kans meer maken om kampioen te worden, denkt de oud-speler van FC Twente en Ajax. Hij ziet een situatie zoals die van afgelopen weekend, waarin zowel Ajax als PSV punten liet liggen, niet nog eens voorkomen. “Het is een hele belangrijke wedstrijd, ook in mentaal opzicht. De winnaar zal een enorme boost krijgen. Je bent dan zo gefocust, dan zul je niet meer van die wedstrijden spelen zoals afgelopen weekend”, aldus Van Halst.

De oud-Ajacied roemt de volwassenheid van het huidige Ajax. Hij is onder de indruk van de groei die dragende spelers als Veltman, Klaassen en Gudelj hebben doorgemaakt dit seizoen. Hij verwacht dan ook niet dat Ajax blind op de aanval zal gaan spelen, omdat ze beter zijn geworden in het lezen van wedstrijden en geduldig op hun moment zullen wachten. Ook heeft Van Halst vertrouwen in de verdediging van Ajax: “Wat dat betreft is het gunstig voor Ajax dat Van der Hoorn niet is geschorst. Qua lengte en dynamiek kan hij goed tegen Luuk de Jong spelen. Viergever kan dan lopende mensen vanuit het middenveld corrigeren.”

Aan de linkerkant zal Younes het op gaan nemen tegen rechtsback Arias. Dit belooft een interessant duel te worden, stelt Van Halst. Hij wijst op het feit dat beide spelers aanvallende kwaliteiten hebben, maar dat dit ook meteen hun zwakte kan zijn. Hij is benieuwd hoe Ajax omgaat met de aanvalsdrang van de rechtsback van PSV: “Arias wil er nog weleens overheen gaan, het is de vraag of Younes helemaal gaat meelopen, of dat het wordt opgevangen door het middenveld.” Andersom is de verdedigende kwetsbaarheid van Arias een punt waar Ajax van kan profiteren: “Younes is natuurlijk een hele vaardige speler met een goede individuele actie en Arias is verdedigend iets minder.”

Zelf zal Van Halst vooral gaan letten op de verrichtingen van Arek Milik. De spits is de laatste weken goed in vorm en kan (en moet) zondag gaan bewijzen dat hij ook in grote wedstrijden van waarde is voor zijn ploeg. Als we op de prognose van Van Halst afgaan, belooft het een spannende wedstrijd met veel passie en strijd worden, dus zorg ervoor dat de tv aanstaat.