© Proshots

Als het aan PSV had gelegen keerde Labyad deze zomer terug bij de club waar het voor hem allemaal begon. In gesprek met De Telegraaf vertelt de 25-jarige middenvelder dat hij telefonisch contact heeft gehad met technisch manager Marcel Brands en door PSV-trainer Philip Cocu is geappt.

“Ik had al een verleden bij PSV. Is het dan verstandig terug te gaan? Mijn familie en ik dachten uiteindelijk van niet.” Labyad heeft keihard gewerkt om weer terug aan de top te komen en ziet de transfer naar Ajax als beloning. “Na een pittige periode heb ik me in januari 2017 bij FC Utrecht gemeld, waarna ik drie maanden lang elke dag twee keer trainde om weer fit te worden. Ik wilde een rol spelen in de play-offs en dat lukte. Dit jaar had ik me voorgenomen om veel goals te maken, assists te geven en wedstrijden te winnen. Ook daar slaagde ik met mijn ploeggenoten in. Met de transfer naar Ajax als beloning.”

De allrounder kent zijn kwaliteiten en hoopt deze ook te laten zien in Amsterdam. “Ik heb genoeg scorend vermogen en gif. Dit seizoen heb ik laten zien dat ik makkelijk scoor. En ik ben geen lieverdje op het veld, iemand die tegen de grens aan voetbalt en er soms overheen gaat.” De Marokkaanse international wordt weer herenigt met Erik ten Hag. De twee kennen elkaar al negen jaar en Labyad is ook vol vertrouwen dat Ten Hag de boel in Amsterdam nog weet recht te trekken.  “Zijn visie is wennen. Maar bij FC Utrecht zijn de spelers die zo gaan waarderen dat er nog steeds lovend over Ten Hag wordt gepraat. Met een hele voorbereiding in plaats van zoals dit seizoen halverwege in te stappen, denk ik dat zijn visie ook bij Ajax aanslaat en de spelers, club en fans er profijt van gaan hebben.”

Labyad geeft aan dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de transfer van hem naar Ajax pas na de play-offs bekend te maken. “Op de ochtend van SC Heerenveen-FC Utrecht meldden jullie dat ik vier jaar naar Ajax ging. Dat klopte, maar de afspraak met de clubs was om de bekendmaking over de play-offs heen te tillen. Dat bracht mij in een moeilijk parket. Daarom heb ik samen met de directie van FC Utrecht besloten de deal af te ronden en naar buiten te brengen. Zo hoefde ik mijn transfer niet meer te verbergen, zodat ik eerlijk kon zijn naar de fans en de buitenwereld toe.”