Ajax staat aan de vooravond van de cruciale return tegen APOEL Nicosia, waarbij een toegangsbewijs tot de groepsfase van de Champions League op het spel staat. In de heenwedstrijd op Cyprus ging er nog veel fout bij de Amsterdammers. Kenneth Pérez denkt dat dit lag aan een aantal factoren.

Allereerst ging er té veel mis in de afstemming tussen de verschillende linies. “Het gaat erom dat je linies als een soort harmonica met elkaar mee bewegen”, aldus de analist in Voetbalpraat van FOX Spors. “Noussair Mazraoui stond op het middenveld omdat hij loopvermogen heeft, terwijl Daley Blind niet sterk is in de omschakeling. Maar het maakt niet uit welke middenvelder je opstelt als je voorste man voorin blijft staan en de laatste linie achter blijft. Dan blijft je middenveld zwemmen in een te grote ruimte”, vervolgt Pérez, die Ajax in de vorige voorronde dezelfde fouten zag maken. “Dat was tegen PAOK echt schrijnend. Daardoor had PAOK net zo goed door kunnen gaan.”

Als oplossing wordt geopperd om Daley Blind weer op zijn oude plek in de verdediging neer te zetten. Hier zou hij het centrale duo kunnen vormen met Perr Schuurs, Joël Veltman, Edson Álvarez of Lisandro Martínez. “Met Martínez heb je dan twee linkspoten, het is heel lastig. Het klinkt niet logisch om hem uit het elftal te halen, want hij speelt heel goed.”