De echte Ajax-fan zal het nog helder op het netvlies hebben staan: zondag 8 april. Omstreeks 14:40 uur maakt RKC Waalwijk een 0-1 achterstand tegen Ajax ongedaan. De maker van het doelpunt: Jan Vertonghen. De knuffelbelg die op dat moment nog geen knuffelbelg was. In tegendeel. De sympathieke Belg was pas 19 jaar en hij mocht dat jaar ervaring opdoen bij RKC, om zich het seizoen erna weer bij de Ajax-selectie te voegen.

Ajax kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel in die wedstrijd, tegen de uiteindelijke nummer 17 van de Eredivisie. Er volgden nog drie wedstrijden die Ajax allemaal won. Toch werd Ajax geen kampioen. Het eindigde gelijk met PSV en moest het kampioenschap aan de Eindhovenaren laten. Op doelsaldo. Het scheelde slechts één doelpuntje. Veel mensen zeggen dat Ajax in de laatste speelronde het kampioenschap weggaf door maar met twee doelpunten verschil van Willem II te winnen, terwijl PSV uithaalde tegen Vitesse (5-1). Het kampioenschap werd echter eerder al weggegeven, op 8 april. Hoofdverdachte: Jan V.

Gek genoeg werd het hem snel vergeven. In rap tempo wist Vertonghen zich op te werken tot publiekslieveling. Zelden speelde er zo’n complete verdediger in Ajax 1. Hij leek het allemaal te hebben: Kopkracht, een geweldige tackle, bravoure, een fantastisch linkerbeen, moeiteloos indribbelen met grote passen en een schurfthekel aan Feyenoord. Alle ingrediënten om uit te groeien tot volksheld nummer 1 in Amsterdam.

Toch heeft het Ajax wel een kampioenschap gekost. De dure prijs die de club betaalde voor het monument genaamd Vertonghen. De superbelg heeft inmiddels ook de harten van de fans van Tottenham Hotspur veroverd. Zij zijn er ook ingetrapt. In de charmes van een geweldenaar die ons een (mid)dagje museumplein door de neus boorde.

Zondag speelt Ajax tegen PEC. Er zijn niet veel wedstrijden meer te spelen en Ajax staat bovenaan. Het verschil met rivaal PSV is echter minimaal. Bij PEC spelen twee Ajax-huurlingen: Queensy Menig en Sheraldo Becker. Laatstgenoemde komt, mede door blessures, niet veel aan spelen toe. Menig is echter regelmatig basisklant bij de blauw-witten. In zijn laatste wedstrijd wist hij zelfs het net te vinden voor zijn tijdelijke werkgever. Dus gaan de gedachten automatisch uit naar die aprildag in 2007. Zondag bijna 9 jaar geleden. Uiteraard zou het leuk zijn als Menig ooit dezelfde status zal kunnen bereiken als Vertonghen nu. Maar niet ten koste van een kampioenschap. Dus bij dezen een oproep aan Queensy: Kijk alsjeblieft niet naar Jan Vertonghen!