Wie doordeweeks de trainingsvelden van De Toekomst – het jeugdcomplex van Ajax – bezoekt, loopt onder meer tegen het lijf: Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Marc Overmars, Ronald de Boer, Bryan Roy en Jaap Stam. Johan Cruijff gaf ruim een jaar geleden het sein tot een fluwelen revolutie om juist bovenstaand beeld te realiseren bij de jeugdafdeling van Ajax: samenwerken aan een betere toekomst door middel van individuele benadering van voetbaltalent.

Vervolgens werd Cruijff door de benoemingscommissie de raad van commissarissen ingesleurd. Tegen zijn zin omdat hij dacht van meer waarde te kunnen zijn als adviseur van al deze ex-topvoetballers. Toen president-commissaris Steven ten Have met drie van zijn collega’s als eerste daad Cruijffs kandidaat Tscheu La Ling afserveerde, moest het kwartet Ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers zelf op zoek naar een directeur met een stevige voetbalachtergrond.

Sinds 25 juli zijn de vier daarin nog helemaal niets opgeschoten. Zelfs niet na het aanpassen van de directiestructuur van één algemeen directeur met voetbalachtergrond naar twee directeuren met respectievelijk een sportief- en zakelijke achtergrond. Vorige week gooide de beoogde zakelijk directeur Rob Been junior de handdoek. Intussen zong de naam van Marco van Basten rond bij Ajax. In het seizoen 2008-2009 was hij als trainer én technisch directeur trouwens geen groot succes in de Amsterdam ArenA.

Van Basten wordt evenmin het nieuwe boegbeeld. Wel bracht hij de rvc op het spoor van Dennis Heijn, zijn zakelijke partner bij CrossOver Sports Loyalty. Maar de jongste zoon van de vermoorde Albert Heijn-topman Gerrit Jan zal er zonder Van Basten nooit instappen.

De wens van Ten Have, Davids, Römer en Olfers om stevig grip te hebben op het voetbalgedeelte werpt Ajax op directieniveau nu dus al drie maanden terug. Terwijl Tscheu La Ling in die tijd veel ’vuil’ werk had kunnen opknappen om de weg vrij te maken voor Cruyffs beoogde Ajax-directie op termijn: Marc Overmars en Edwin van der Sar. Omdat de nieuwe rvc van Ajax allerminst als eenheid opereert en het een publiek geheim is dat Cruijff als initiator van de fluwelen revolutie veelal alleen staat tegenover Ten Have, Davids, Römer en Olfers, is de vraag gerechtvaardigd of deze rvc slagvaardig en in het belang van Ajax kan opereren.

De op 24 oktober nieuw te installeren bestuursraad – verantwoordelijk voor de rvc – zou als eerste daad de rvc moeten ontmantelen en een nieuwe raad van commissarissen van Ajax moeten installeren, die het voetbalbelang van Ajax vooropstelt én in staat is dit adequaat te bewaken.

Door: Valentijn Driessen, Telegraaf