Zondag staat ADO Den Haag – Ajax weer op het programma. Al voor het twaalfde jaar zonder uitsupporters. Want hoewel er alles aan is gedaan om uitsupporters weer toe te laten vanaf dit seizoen, gooide de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, op het laatste moment toch de deur dicht. Ajax1.nl vroeg bij de gemeente Den Haag alle documenten rondom deze besluitvorming op en maakte een reconstructie.

April 2018: De eerste bijeenkomsten

Eigenlijk begint het allemaal al in september 2017, als zowel Scheveningen – Ajax als ADO Den Haag – Ajax op de planning staan. De KNVB vindt dat het allemaal maar eens klaar moet zijn met dat uitsupportersverbod en initieert als mediator een bijeenkomst. Het begint vervolgens allemaal écht in april 2018, als de KNVB  een eerste bijeenkomst organiseert tussen alle betrokken partijen: de clubs Ajax en ADO Den Haag, de supportersverenigingen van beide clubs, de gemeentes en de politie. Op 19 april stuurt de KNVB per e-mail het verslag van die bijeenkomst rond en rept over “een bijeenkomst in een hele goede sfeer, waarbij we bijzonder positief hebben kunnen spreken over de invulling van de wedstrijden.”

Er worden ook alvast wat eerste voorzichtige voorstellen gedaan: 190 Ajax-supporters naar Den Haag in het seizoen 2018/2019 en andersom 250 Hagenezen richting Amsterdam. De bedoeling is om die aantallen ieder seizoen op te bouwen als alles goed verloopt. Vanuit Den Haag wordt voorzichtig gereageerd op het verslag van de KNVB: “Het lijkt nu of we het allemaal even zo gaan regelen, maar wij zijn het operationele niveau waar een strategisch niveau boven zit.” Oftewel: wij werken graag mee, maar de burgemeester zal uiteindelijk moeten beslissen.

Juli 2018: Concrete plannen

Het is inmiddels juli 2018, een paar maanden na het eerste overleg. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest en daaruit is een concreet plan gerold. Op 17 juli 2018 wordt dat concrete plan vanuit de KNVB richting Pauline Krikke en vermoedelijk ook tegelijkertijd richting de gemeente Amsterdam gestuurd. Een belangrijke zinssnede uit de e-mail van de KNVB: “De KNVB heeft het gehele proces begeleid en is in gesprek gegaan met de supportersverenigingen, veiligheidsmanagers, veiligheidscoördinatoren, supporterscoördinatoren, politie en ook uw gemeente is betrokken geweest. (…) Alle partijen hebben continu hun achterban geïnformeerd waardoor men akkoord is gegaan met de opgestelde uitgangspunten.”

In het kort: iedereen is akkoord, alleen u als burgemeester moet nog even akkoord geven. Het definitieve plan zou betekenen dat er 200 Ajacieden naar Den Haag afreizen in 2018/2019, een jaar later 350 en weer een jaar later 500 (het complete uitvak). Andersom is het de bedoeling dat 250 ADO-supporters naar Amsterdam komende in 2018/2019 en in de jaren daarop respectievelijk 500 en 750. Aan alles is gedacht: spelers worden geïnstrueerd om zich niet uitdagend te gedragen, supporters worden ontvangen met bijvoorbeeld een drankje, geen opzwepende muziek, geen georganiseerd vuurwerk en goed zicht voor uitsupporters. Maar dan blijft het stil uit Den Haag. Heel lang stil.

Augustus 2018: Het terugkrabbelen begint

De lokale driehoek Den Haag komt op 20 augustus 2018 samen en gaat een week later in overleg met ADO Den Haag over de duels met Ajax. Tijdens het overleg op 20 augustus blijkt dat de lokale driehoek al begint terug te krabbelen: “Eerder hebben al gesprekken met de betrokken clubs plaatsgevonden. Beide clubs lijken hier nu voor open te staan. Bij ADO-supporters zijn de meningen verdeeld”, zo valt te lezen in het verslag van de bijeenkomst. Opmerkelijk, want de KNVB gaf al aan dat alle partijen akkoord hebben gegeven, dus ook de clubs en de ADO-supporters. Ook een week later wordt er vanuit Den Haag nog maar eens richting Amsterdam gemaild: “In Den Haag is de drang [naar uitsupporters bij de onderlinge duels, red.] zoals je weet minder groot.”

September 2018: Gemeente Amsterdam is akkoord

Eind september 2018 hakt Amsterdam de knoop door: “Onze driehoek is akkoord met uitsupporters bij Ajax – ADO”, mailt een afgevaardigde van de gemeente Amsterdam. Maar de gemeente stelt daarbij wel een belangrijke voorwaarde: alleen als er ook uitsupporters welkom zijn bij ADO – Ajax.

Oktober 2018: Angstvallige stilte vanuit Den Haag

Het is inmiddels half oktober 2018 en heel veel tijd is er niet meer, want Ajax – ADO Den Haag staat al op 2 december op de planning. Maar nog altijd is het angstvallig stil vanuit Den Haag. De KNVB laat weten dat alles klaar ligt. Het persbericht “Uitsupporters welkom bij de wedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax” wordt alvast intern rondgestuurd. Omdat Den Haag nog niet akkoord is, is er ook een scenario opgenomen voor als Den Haag uiteindelijk niet akkoord gaat: “Ajax zal zich dan duidelijk uitspreken. ADO Den Haag uiteraard niet, maar zal aangeven dat ze het besluit van de burgemeester respecteren. Maar beide clubs blijven uitspreken nog steeds vertrouwen te hebben in het proces en geloven in voetbal is voor iedereen.”

En zo zal het uiteindelijk geschieden, want begin november komt dan toch het besluit van Krikke: uitsupporters zijn niet welkom.

November 2018: Een plotseling besluit op gevoel

De Groep de Mos / Hart voor Den Haag, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, heeft vragen gesteld over het toelaten van uitsupporters. “Na uitgebreide gesprekken met de achterban willen wij geen Ajax-supporters meer in onze stad. Ze zijn al 12 jaar niet welkom en laten we daar maar 112 jaar van maken”, verkondigde raadslid Damien Zeller in diverse media. Zijn partij dient een drietal vragen in waaronder: “Bent u het met ons eens dat het blijven weren van Ajax-supporters ertoe zal leiden dat meer politiecapaciteit naar andere zaken kan gaan dan naar het begeleiden van voetbalwedstrijden?” en “Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat er ook de komende jaren geen Ajax-supporters naar Den Haag zullen komen? Zo nee, waarom niet?”

En dan volgt dus een opmerkelijke wending. Als antwoord op de eerste vraag schrijft Krikke: “Het college stelt vast dat het in Den Haag onder de supporters ontbreekt aan voldoende draagvlak voor het terug draaien van de maatregel. En daar dient de basis te liggen voor normalisatie van de verhoudingen. In deze situatie en zolang dit zo blijft ziet de burgemeester zich uit oogpunt van openbare orde en veiligheid genoodzaakt om te besluiten dat ADO – Ajax ook dit seizoen zonder uitpubliek zal worden gespeeld.” Ook wordt er geschreven: “Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten.”

Huh, een gebrek aan draagvlak onder de supporters? Ten eerste is dat geen geldige regel om uitsupporters te weigeren en ten tweede hebben alle partijen, dus ook de Haagse supporters ingestemd met het voorstel. Bovendien is het ‘grondige onderzoek’ waaruit zou blijken dat er bovenmatig veel politie-inzet nodig is, ook nog eens nergens te bekennen. We hebben de gemeente Den Haag 24 uur de tijd gegeven om dit onderzoek alsnog aan ons te verstrekken, maar we hebben helaas geen reactie ontvangen.

De redenen die Krikke op 6 november aandraagt voor het niet toelaten van Ajax-supporters, zijn dus allemaal ongegrond. AjaxLife kondigde al aan bezwaar aan te tekenen. Ook wij onderzoeken wat de verdere mogelijkheden zijn om stappen te ondernemen. Want het ontbreken van het onderzoek naar de politie-inzet kan meerdere betekenissen hebben: óf het onderzoek is niet meegeleverd, waardoor het WOB-verzoek niet volledig is uitgevoerd óf burgmeester Krikke heeft haar gemeenteraad onjuist ingelicht. Wordt vervolgd…