Wie in de zomer van 2012 had gezegd dat Lasse Schöne de buitenlander met de meeste wedstrijden voor Ajax zou worden, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. Zondag lijkt het toch echt te gaan gebeuren. Tegen ADO zal Schöne zijn 270e wedstrijd voor Ajax spelen. Eentje meer dan landgenoot Søren Lerby.

Lasse Schöne kwam in 2012 transfervrij over van NEC na een sterk seizoen met veertien doelpunten en zes assists. De Deen leek een aankoop voor de breedte te zijn van Frank de Boer, maar doordat Vurnon Anita en Theo Janssen vertrokken, kreeg hij toch genoeg minuten.

De vrije trappen-specialist speelde normaal gesproken als aanvallende middenvelder, maar met Siem de Jong en Christian Eriksen stond hij vooral als controleur of later in het seizoen zelfs als rechtsbuiten opgesteld. In zijn eerste seizoen kwam Schöne tot zeven doelpunten en elf assists voor Ajax.

Het volgende seizoen vertrok Eriksen bij Ajax en leek er dan eindelijk een vast plekje op het middenveld te komen voor Schöne. Toch liep het niet helemaal lekker en na een 4-0 nederlaag tegen PSV in de zevende speelronde werd Schöne geslachtofferd. De Deen moest het de volgende wedstrijden doen met een plekje op de bank. Schöne mocht het een paar wedstrijden proberen als rechtsback, maar knokte zich als rechtsbuiten weer helemaal terug in de ploeg.

Hij speelde bijna overal op het veld en wist zich iedere keer weer terug in de basis te knokken. Zo ook in 2016 onder Peter Bosz. Schöne had jongens als Klaassen, Gudelj, Riedewald en Bazoer voor zich en toen kwam ook Ziyech er nog eens bij. Toch koos Peter Bosz na anderhalve maand weer eens voor Schöne, die vanaf toen met Klaassen en Ziyech het vaste middenveld vormde.

Ook Marcel Keizer passeerde de Deen in zijn beginperiode, maar viel toch weer terug op de Deen die van onschatbare waarde blijkt te zijn ondanks dat hij inmiddels 32 is. Erik ten Hag heeft al vanaf een dag het vetrouwen in Schöne. Ten Hag heeft altijd het vetrouwen gegeven aan de controleur, die steevast op een basisplek kan rekenen. En tegen Real Madrid liet hij nog maar eens zien waarom.

Ondanks de kritiek op de Deen moeten we hem koesteren. Spelers die zich steeds terug weten te knokken, ondanks de tegenslagen, vind je niet vaak meer. En dan ben ik nog niet eens begonnen over de schitterende goals die hij voor ons heeft gemaakt. Hoe lang we nog van Lasse kunnen genieten is  de vraag. Maar ik hoop dat hij nog lang aan onze mooie club verbonden blijft.

Schöne: “Snap de discussie niet zo”