© Proshots

In speelronde 28 wist Ajax de Klassieker vrij gemakkelijk met 2-1 te winnen van koploper Feyenoord. Dit betekent dat het gat tussen beide teams is teruggebracht tot drie punten. Met nog zes wedstrijden te gaan weet Ajax wat het te doen staat en dat is alle resterende Eredivisiewedstrijden winnen. Feyenoord zal wellicht na de Klassieker de druk en de hete adem van achtervolgers Ajax en PSV in de nek voelen. De club uit de havenstad zal punten moeten verspelen wil Ajax nog kans maken op de eerste plaats. Ajax1.nl analyseert de laatste vier wedstrijden die Ajax zal spelen in de strijd om het kampioenschap.

Ajax speelt nog een aantal lastige wedstrijden: AZ (T), NEC (U), Schalke 04 (T), SC Heerenveen (T), PSV (U), Go Ahead Eagles (T), Willem II (U). Voor en na de wedstrijd tegen sc Heerenveen wacht Ajax nog duels met Schalke 04 in de Europa League.

Hieruit kan worden geconstateerd dat AZ-thuis, Heerenveen-thuis, en PSV-uit de drie lastigste hordes zijn op weg naar een eventuele koppositie. Ajax start na de gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord drie dagen later thuis tegen AZ waarna het wéér drie dagen later naar Nijmegen af reist voor een uitwedstrijd. Tussen NEC uit en Heerenveen thuis speelt Ajax nog een thuiswedstrijd tegen Schalke 04 voor de Europa League. Vlak na deze wedstrijd reist het wéér drie dagen later af richting Eindhoven voor misschien wel de meest belangrijke wedstrijd.

Kortom, Ajax krijgt weinig rust in de titelstrijd en voor de Europa League. De trainersstaf heeft dus een zware taak als het gaat om het fit houden van het team. Moeten we (meer) rouleren, laten we het zo staan, gaan we spelers rust geven of moeten we minder zwaar gaan trainen?

AZ

AZ komt uit een wat mindere periode en lijkt het winnen weer opgepakt te hebben. Het wist in speelronde 28 echter niet te winnen van FC Groningen, het bleef 0-0. Na de wedstrijd tegen Feyenoord ga je ervan uit dat door het vertoonde spel Ajax ook thuis van AZ zou moeten kunnen winnen. Echter had het in de uitwedstrijd een zware dobber aan de ploeg van trainer John van de Brom, het werd in Alkmaar 2-2. AZ zal zich dus willen revancheren voor de wat mindere periode, en waar kunnen ze dat beter doen dan in Amsterdam? Het zal dus niet gemakkelijk worden woensdag.

NEC

NEC doet het minder goed, de ploeg van Peter Hyballa verloor de Gelderse derby met 2-1 en is duidelijk opzoek naar vastigheid. Wedstrijden als NEC uit kunnen echter wel een valkuil zijn. Je zult daar vol aan de bak moeten, onderschatting kan gevaarlijk zijn. Ook verplichtingen als Go Ahead Eagles thuis en Willem II uit zijn wedstrijden die je op papier gewoon moet winnen. Toch is in het hele seizoen tot dusver gebleken dat deze wedstrijden erg gevaarlijk zijn voor topploegen. Laten we even terug denken aan Excelsior uit (1-1) Ajax speelde drie dagen voorafgaand aan deze wedstrijd een weergaloze wedstrijd tegen FC Kopenhagen (2-0) en wist vervolgens tegen de Kralingers niet verder te komen dan 1-1.

sc Heerenveen

Ook Heerenveen-thuis is een op papier lastige wedstrijd voor Ajax. De Friezen verkeren desondanks in een slechte periode, misschien wel de slechtste periode onder trainer Jurgen Streppel. Normaal gesproken zouden zij dus geen dreiging mogen vormen voor het team van Peter Bosz. Niet te vergeten is dat drie dagen eerder de eerste ontmoeting met Schalke 04 is afgewerkt. Dus het valt nog maar te bezien hoe dat de spelers hier uit komen. Het is voor ons Ajacieden te hopen dat ze een zodanige boost hebben gekregen dat ze dit soort wedstrijden ook ‘gewoon’ winnen.

PSV

Dan de op papier meest lastigste horde in het resterend programma, PSV-uit. Drie dagen voorafgaand aan PSV-uit speelt Ajax een uitwedstrijd in en tegen Schalke 04. Ajax is aan het proberen om de wedstrijd met PSV te laten verplaatsen. Tot nu toe is het oordeel van de KNVB dat de wedstrijd niet verplaatst kan worden “Er is geen plek.” Klinkt het oordeel. Ook PSV wilt niet mee werken. “Wat een onzin, het schema staat al vast”, aldus Toon Gerbrands.

De ploeg van Phillip Cocu weet tot dusver nog geen potten te breken, maar het boezemt de concurrenten geen angst in. In de Amsterdam ArenA bleef Ajax op een 1-1 steken. Na een wonderschone goal van aanvoerder Davy Klaassen maakte uitgerekend oud-Ajacied Siem de Jong de 1-1. Enige hoop voor Ajax is toch zeker dat het de laatste jaren wist te winnen in Eindhoven. Vorig jaar moest Ajax winnen om nog aanspraak te maken op de titel. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers met 2-0 door doelpunten van Arek Milik, en Anwar El Ghazi. Als je de Eredivisie tot zover winnend door weet te trekken en je wint in Eindhoven, dan mag je er toch wel van uit gaan dat Feyenoord ergens de druk zal gaan voelen. Het valt nog maar te zien hoe zij met de druk omgaan. Het wegvallen van Karsdorp en Jörgensen zal ze niet in de koude kleren gaan zitten.

Kortom, het programma ligt zo dicht op elkaar dat de benen van onze toppers bijna geen rust krijgen. In die zin ligt de druk dus ook bij de staf en de vraag hoe zij de spelers fit houden. Mocht Ajax ten koste van Schalke 04 doorgaat, dan kunnen er nog twee wedstrijden aan het programma worden vastgeplakt.