Martijn Reuser geniet volop van zijn voetbalpensioen. De voormalig Ajacied hing in juli vorig jaar zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen en heeft daar naar eigen zeggen nog geen moment spijt van gehad. ,,Ik had er vrede mee dat het klaar was”, licht de geboren Amsterdammer zijn besluit toe. ,,Ik heb toch mooi tot mijn 35ste kunnen voetballen.” Deze week speelt Ajax twee keer tegen NAC. Het zijn bijzondere dagen voor Reuser, die bij zowel voor Ajax als NAC heeft gespeeld.

De middenvelder die bij NAC Breda zijn loopbaan afsloot belandde daarna allerminst in een zwart gat. ,,Ik heb de afgelopen maanden echt genoten van mijn vrije tijd. Ik kon bijvoorbeeld ineens meer tijd doorbrengen met mijn gezin.” Toch kruipt ook bij de eenmalig international het bloed waar het niet gaan kan getuige zijn nieuwe werkzaamheden. ,,Ik ben nu bezig golf, voetbal en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen. En daarop voortbordurend ben ik met LAF – lifestyle magazine van oud-international Regi Blinker – in gesprek dat in de praktijk te brengen.”

Reuser, die dinsdag 1 februari zijn 36e verjaardag viert, was een van de laatste nog actieve spelers uit de selectie van Ajax die in 1995 de successen aaneen reeg. Veel van zijn vroegere ploeggenoten zijn inmiddels het trainersvak ingestapt. Iets wat vooralsnog geen ambitie is van de gestopte prof. Wel volgt hij zijn oude maten op de voet. Het verbaast hem dan ook niet dat Frank de Boer het tot coach van Ajax 1 heeft geschopt. ,,Nee, want ik wist wel dat hij vroeg of laat trainer zou worden. Hij was als speler al super slim en stond altijd goed gepositioneerd. Verder had hij natuurlijk een enorme passie. Ik hoop dan ook ook echt dat hij en Danny (Blind, red) de tijd krijgen.”

Te midden van De Boer en Blind maakte Reuser op 18-jarige leeftijd zijn competitiedebuut voor Ajax. Uitgerekend in en tegen NAC Breda kwam het Amsterdamse lefgozertje twintig minuten voor tijd in het veld voor niemand minder dan Frank Rijkaard, de man die hem vijf jaar later zou laten debuteren in Oranje. ,,Dat was een mooie ervaring”, blikt Reuser terug. ,,Het was nog in het oude stadion aan de Beatrixstraat. Ondanks dat wij met 0-5 wonnen hing er een super goede sfeer, die ze uiteindelijk hebben meegenomen naar het Rat Verlegh Stadion.”

In het seizoen 1995-1996 maakt Reuser opnieuw zijn opwachting aan de Beatrixstraat, zij het ditmaal als basiskracht. Trainer Louis van Gaal ziet zich vanwege een 0-0 ruststand echter genoodzaakt tot het nemen van risico’s en wisselt hem in de rust voor aanvaller Patrick Kluivert. Het wisselbeleid van Van Gaal loont al snel, want de invaller maakt in de 63ste minuut de enige treffer van de wedstrijd. ,,En toen werd hij helemaal gek”, herinnert Reuser zich nog. ,,Ik weet nog dat Blind hem bij zijn shirt pakte om hem weer tot bedaren te brengen.”

Ruim vijftien jaar later zijn de verhoudingen enigszins veranderd en is een uitzege in Breda bepaald geen sinecure. ,,NAC heeft thuis alle toppers gewonnen. Daarom kan Ajax een zware dobber verwachten”, werpt Reuser alvast een blik op de competitiewedstrijd van zondag. Voor het zover is krijgt Ajax de club uit Breda eerst donderdagavond nog op bezoek in de kwartfinale van de KNVB beker. ,,Gezien de omstandigheden met die trainerswissel en de financiële problemen, doet NAC het sowieso fantastisch. Net als Ajax maken ze kans om in de halve finale te komen.”

Hoewel Reuser in de buurt van Breda is blijven wonen heeft hij nog steeds contact met mensen binnen Ajax. ,,André Ooijer spreek ik bijvoorbeeld nog geregeld. Met hem heb ik in de A1 en Jong Ajax gespeeld. Ik vind het leuk dat hij terug is.”

Bron: Ajax.nl