Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in de Europa League. Op bezoek bij Anderlecht boekten de Amsterdammers een riante overwinning: 0-3.

Het duel voltrok zich niet op een bijster hoog niveau. Al vanaf de eerste seconde regende het foutieve passes, terwijl de laatste linies van de twee ploegen regelmatig steekjes lieten vallen. De spanning en het amusement waren daar niet minder om. Kansen vielen over en weer te noteren.

De eerste mogelijkheid was al na enkele minuten spelen voor Romelu Lukaku. De beloftevolle aanvaller brak door, maar zag zijn poging gestopt worden door Maarten Stekelenburg. Enige minuten later was Ajax voor de eerste keer gevaarlijk: een lange trap van Toby Alderweireld werd niet goed verwerkt door de Belgische ploeg, waarna Mounir El Hamdaoui de bal vanaf de rand van het strafschopgebied naast schoof.

Nadat Mathiás Suarez namens de thuisploeg opnieuw op de benen van Stekelenburg stuitte, was het Ajax dat na een halfuur spelen op voorsprong kwam. Een indraaiende hoekschop van Christian Eriksen werd door Alderweireld kiezelhard binnengekopt: 0-1. Dat was tevens de ruststand.

Vroeg in de tweede helft kreeg Anderlecht dé kans om op gelijke hoogte te komen. Lukaku wist een op het oog te harde bal nog voor het doel te slepen, waarna Eyong Enoh zich verkeek op de inlopende Mbark Boussoufa en een strafschop veroorzaakte. Het buitenkansje werd door Marcin Wasilewski niet verzilverd. Zijn inzet verdween hoog over de lat.

Het was wel het startsein van een periode van druk op het Amsterdamse doel. Vanuit het niets was het echter Ajax dat op 0-2 kwam. Alderweireld bediende Eriksen met een lange bal. De Deen omspeelde Silio Proto en schoot beheerst binnen. Niet veel later tilde Mounir El Hamdaoui de stand naar 0-3 met een handig wippertje over Proto. Dat was meteen het laatste wapenfeit.

De ploeg van trainer Frank de Boer heeft zichzelf met het op op de terugwedstrijd in Amsterdam een prima uitgangspositie verschaft. Stiekem kan al gekeken worden naar het naderende tweeluik in de achtste finale. Daarin treft Ajax de winnaar van de wedstrijden tussen FC Basel en Spartak Moskou.

 Bron: VI