© Proshots

De kans is groot dat Jairo Riedewald woensdag de linksbackpositie inneemt bij Ajax. De multifunctionele speler vervangt de geblesseerde Daley Sinkgraven en kijkt er in ieder geval al naar uit. “Als Daley niet fit is, denk ik dat ik door de schorsing van Nick Viergever de tweede optie ben. Mocht ik tegen Olympique Lyon spelen, dan is het contrast met VVV-uit natuurlijk wel groot. Welke Nederlandse voetballers kunnen er allemaal zeggen dat ze een Europese halve finale hebben gespeeld?”, vertelt hij aan De Telegraaf.

Het 20-jarige talent kan op meerdere posities spelen, iets wat dit seizoen een nadeel is voor hem. “In de jeugd heb ik vaak links centraal achterin en als controlerende middenvelder gespeeld. Maar linksback is wel weer even schakelen, omdat het een uitzondering is dat ik daar sta. De trainer heeft zelf aangegeven dat hij me niet als linksback ziet. Maar nood breekt wet.”

Riedewald voelt zich een volwaardig eerste elftal speler en wil zijn kans gaan pakken tegen Lyon. “Ik zie mezelf niet als een noodverbandje, maar als een volwaardige selectiespeler. We zijn één team, doen het met z’n allen en hebben samen de halve finale bereikt. Fysiek ben ik op en top, maar dat is wat anders dan wedstrijdfit. Als je elke week speelt, is je ritme beter. Gefocust blijven als je niet speelt is niet makkelijk, maar de situatie maakt je geestelijk ook sterker. Je kunt negatief praten en voortdurend lopen mokken, maar Ajax is een fantastische club. Daar moet je dus ook dankbaar voor zijn. Ajax-Lyon is een prachtig affiche. Dat we als Ajax zijnde voor de fans de halve finale hebben gehaald, is niet niks natuurlijk. We zitten bij de laatste vier van Europa en we moeten er in de volle ArenA vol op knallen. Gewoon alles geven voor Ajax en iedereen eromheen.”