Drie van Ajax’ grootste talenten vertellen in de nieuwste versie van Voetbal International over de jeugdopleiding van Ajax. Kenny Tete en Jairo Riedewald hebben bij het doorlopen van de jeugdopleiding de omschakeling naar het ‘Plan Cruijff’ meegemaakt. Beide verdedigers geven aan dat het grote veranderingen met zich meebracht. Riechedly Bazoer zag op zijn beurt grote verschillen tussen de jeugdopleiding van Ajax en die van PSV.

“Wij hebben alleen het moment van de veranderingen meegemaakt”, begint Riedewald. “Dat had vooral invloed op ons dagelijkse ritme. Pff, en niet een klein beetje ook. In mijn laatste jeugdjaren had ik een contract en was ik ook klaar met school. Alles was dus op het voetbal gericht, maar de trainingen begonnen dagelijks pas in de middaguren. Gevolg is dat ik elke ochtend lekker lang op bed bleef liggen en de dag pas laat begint. Plotseling was dat anders en moesten we ons ’s ochtends vroeg al op De Toekomst melden. De nadruk kwam meer op het fysieke gedeelte te liggen, waardoor je als speler ook een eigen programma kon afwerken.”

Ook Tete heeft de verandering zo ervaren. Er werd ook vooral meer gevraagd van de spelers. De rechtsback omschrijft het zelfs als een dagopleiding. “Wij waren de proefkonijnen van de nieuwe opleiding. Dat kregen we ook zo te horen. Wat Jairo meemaakte, heb ik ook zo ervaren. Ik weet nog goed dat ik opeens veel beter sliep. Aan het einde van de dag was ik namelijk kapot, waarbij ik wist dat ik een dag later al vroeg op moest voor een soortgelijk programma. Het uitslapen, tot half één op bed blijven liggen en tot in de nacht een beetje op de Playstation spelen, was er niet meer bij. Ik was van tien tot zes op de club, het was echt een dagopleiding geworden, en eenmaal thuis was ik helemaal gesloopt. Toch voelde het niet verkeerd, want ik merkte dat ik fitter en sterker werd.”

Voordat het ‘Plan Cruijff’ werd ingevoerd, speelde Bazoer nog niet in de jeugdopleiding. Om die reden kan hij het ook niet vergelijken. Wel geeft hij aan grote verschillen te zien tussen de jeugdopleiding van Ajax en die van PSV. “Wat ik heb ervaren is dat ze bij Ajax elke dag opnieuw volledige overgave eisen. Bij PSV kon ik mijn dagen uitkiezen om even gas terug te nemen, trainingen op tachtig procent te doen. Bij Ajax is dat onmogelijk, alles is veel strenger en serieuzer. Daar moest ik in het begin zeker aan wennen en had ik soms wel moeite mee. Ik wilde even rustig bijkomen op een doordeweekse dag, maar die ruimte krijg je gewoon niet.”

Het hele interview met de drie talenten is vanaf vandaag te lezen in de papieren versie van Voetbal International.