Zonder al teveel moeite heeft Ajax zich ten koste van RKC Waalwijk geplaatst voor de KNVB-bekerfinale. Vooral na rust hadden de Amsterdammers totaal geen tegenstand te duchten (4-1).

Ajax maakte de favorietenrol al snel waar en na een goed eerste kwartier opende Lorenzo Ebecilio de score na een goede steekpass van Miralem Sulejmani. Twee minuten later was dezelfde Ebecilio dicht bij de 2-0, maar zijn schot van afstand zeilde net over. Tegen de verhouding in kwamen de bezoekers na een klein uur op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Daley Blind.

Een overtreding van de linksback op Fred Benson leverde RKC een vrije trap op, die door Derk Boerrigter werd genomen. De voorzet van de linksbuiten werd door Blind achter Jeroen Verhoeven gekopt. Ajax schrok niet van de gelijkmaker, want nog geen minuut later schoot Mounir El Hamdaoui de lat. De rebound werd daarna zwak ingeschoten door Demy de Zeeuw.

Maar na een half uur kwam Ajax opnieuw op voorsprong. Sulejmani veroverde bal na een slippertje van Frank van Mosselveld, waarna El Hamdaoui van dichtbij eenvoudig kon scoren. Kort na rust was Toni Varela dicht bij de 2-2, maar zijn schot werd door Verhoeven uit het doel gehouden. Daarna was het weer de beurt aan Ajax, dat via De Zeeuw de eerste kans van de tweede helft kreeg.

In de 55ste minuut werd het duel in het voordeel van de Amsterdammers beslist door een treffer van Siem de Jong, die een schot van Blind tot doelpunt promoveerde. Twee minuten later stond het zelfs al 4-1, toen De Zeeuw op aangeven van De Jong kon binnenschuiven. RKC probeerde daarna de schade beperkt te houden, maar moesten nog één doelpunt incasseren in de Arena.

Dat hadden er twee kunnen zijn, maar Sulejmani miste een strafschop die hij zelf verdiend had na een overtreding van Robert Braber. Maar de vijfde Ajax-treffer kwam er kort voor tijd toch nog. De Jong bepaalde de eindstand kort voor tijd op 5-1, waardoor Ajax zich kan opmaken voor de bekerfinale. Op zondag 8 mei is in De Kuip regerend landskampioen FC Twente de tegenstander. 

Bron: VI   Foto: afdb ~ Oscar