Siem de Jong werd niet wedstrijdfit bevonden voor de wedstrijd tegen Standard Luik en bleef derhalve achter in Amsterdam. Ook tegen Sturm Graz deed trainer Erik ten Hag geen beroep op de middenvelder. Volgens De Telegraaf lijkt de rol van De Jong Europees ‘voorlopig uitgespeeld’.

“Vorige week in Graz onderging viervoudig kampioen De Jong de vernedering om Sturm Graz-Ajax tussen de pers te moeten bekijken”, schrijft de ochtendkrant. De Jong keerde vorig jaar terug in Amsterdam, nadat hij in 2014 vertrok naar Newcastle United. Mede door blessures kwam hij maar weinig aan spelen toe.

“Siem is nog niet wedstrijdfit en daarom hebben we ervoor gekozen hem een programma in Amsterdam te laten volgen”, is de verklaring van Ten Hag. “Hij heeft meer aan trainingen bij Jong Ajax dan hier relatief weinig doen. Daar kan hij in teamverband gericht trainen en hopelijk snel weer fit raken”.

Gezien de moordende concurrentie op het middenveld, denkt De Telegraaf dat het lastig wordt voor De Jong om zich terug te knokken bij Ajax. “Als De Jong zijn knopen telt, stuurt hij wellicht aan op een (lucratieve) transfer.” Eind juli werd De Jong nog in verband gebracht met het Beşiktaş en de Turkse club zou momenteel overwegen een bod uit te gaan brengen. In hoeverre De Jong, die in Amsterdam een contract heeft tot medio 2020, openstaat voor een transfer is niet bekend.

Schöne wil knokken voor plek: “Concurrentie hoort bij topclub”