De besprekingen over de transfer van Maarten Stekelenburg naar AS Roma duren in het weekeinde voort. Zowel Ajax als de doelman hoopte gisteren witte rook te zien in Rome, maar het financiële eisenpakket wordt bij de Italiaanse topclub intern nog verder bekeken. In de Serie A hebben veel grote clubs te maken met strengere eisen van banken, die niet meer onbeperkt kredieten verstrekken.

Ajax heeft in het verleden slechte ervaringen gehad met de betalingen rond de transfer van Christian Chivu, die in 2003 van Ajax naar AS Roma verhuisde. De Romeinen deden destijds al snel een aanbetaling, maar slaagden er niet in een onherroepelijke bankgarantie te overleggen. Ajax gaf de speler niet vrij en uiteindelijk moesten de KNVB, UEFA en FIFA eraan te pas komen om de transfer vlot te trekken. Dat zou een van de redenen zijn waarom de clubleiding van Ajax zich nu een stuk harder heeft opgesteld.

Stekelenburgs zaakwaarnemer Rob Jansen wil over die zaak geen commentaar geven. Wel erkent hij dat AS Roma ’nog wat huiswerk te doen heeft’, maar Jansen heeft goede hoop dat Stekelenburg de overstap naar de Serie A kan maken. Ajax is voor de doelman, die over elf maanden transfervrij is, niet onredelijk waar het gaat om de hoogte van de afkoopsom. In de afgelopen 24 uur zijn flinke vorderingen gemaakt.

Op het trainingsveld was aan niets te merken dat Stekelenburg vlak voor een grote transfer stond. De doelman blonk uit met een aantal uitstekende reddingen. „Op de training wil je alles winnen, maar het is wel een raar idee dat het je laatste kan zijn. Er is in de loop der jaren wel interesse geweest. Maar er was geen club waar ik heen wilde. Ik ben nog nooit eerder zó dicht bij een nieuwe club geweest”, erkende hij na afloop. De international bevestigde zijn vertrekwens. „AS Roma is een traditieclub, waar ik graag voor zou willen spelen.” Zolang de deal niet rond is, richt hij zich echter op Ajax. „Natuurlijk ben ik mijn nieuwe Ajax-kostuum gaan passen. De transfer kan ook afketsen.”