Met een plek in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal heeft Anwar El Ghazi de keuze gemaakt voor welk land hij als international uit wil komen. De huidige topscorer van de Eredivisie kon ook kiezen voor Marokko maar kreeg van onder andere Cristiano Ronaldo het advies om voor Nederland uit te komen. “Afgelopen zomer was ik in Madrid en heb ik Ronaldo ontmoet. Hij vroeg voor welk land ik ging spelen en dat hij – als hij in mijn schoenen stond – voor Nederland zou uitkomen. Maar Ronaldo benadrukte vooral dat ik zelf mijn verstand en hart moest volgen. Ik ben heel blij en trots dat ik voor Nederland mag gaan spelen,” vertelt hij aan De Telegraaf.

El Ghazi heeft veelvuldig met zijn familie nagedacht over de keuze. “Natuurlijk weet ik dat het jammer is voor Marokko, maar de mensen moeten mijn keuze respecteren. Ik hoop in Nador (waar zijn ouders vandaan komen, red.) en de rest van Marokko op respect. Wat ik ook koos: er zouden altijd mensen boos zijn en een mening hebben. Maar over twintig jaar weten we of ik de goede keuze heb gemaakt.”

Het feit dat El Ghazi in Nederland is geboren en getogen gaf voor hem de doorslag. “Natuurlijk zit Marokko in mijn hart, mijn ouders zijn daar geboren en komen ervandaan. Maar het is een lotsbestemming. Ik heb ook naar het feit gekeken dat Nederland vaak aanwezig is op EK’s en WK’s. Maar dat was niet de belangrijkste reden, omdat Marokko zich goed ontwikkelt. Ze zijn bezig om het niveau van de nationale ploeg nog verder omhoog te krijgen.”

De beslissing van El Ghazi volgt kort op het nieuws dat FC Twente-speler Hakim Ziyech juist wel voor Marokko koos. “Ik heb geen persoonlijk contact met Hakim gehad, maar hem de laatste weken natuurlijk wel gevolgd. Hij is een goede speler en ik ben hartstikke blij voor hem dat hij voor Marokko heeft gekozen. Dat moet ook iedereen accepteren. Ik vind het wel jammer, want ik had graag met hem gevoetbald. Hij moet nu zijn stempel drukken, laten zien wat hij kan. En dan komt alles goed.” Ajax nieuws Ajax1.nl