© Proshots

Hoewel bij Ajax op technisch gebied nu alle functies bekleed zijn, zal er op organisatorisch vlak nog het één en ander veranderen. In De Telegraaf laat Dolf Collee weten op dit moment een schets voor de toekomst van Ajax te maken.

Wat geen nieuws meer is, is dat Edwin van Sar algemeen directeur Collee in november zal gaan opvolgen. Van der Sar zal in een soort rol van Karl-Heinz Rummenigge bij Bayern München te werk gaan, schrijft de krant. Collee: “Die vergelijking is voor andermans rekening, maar ik ben nu aan het kijken hoe we Edwin inderdaad optimaal in zijn kracht kunnen benutten”, laat de huidige directievoorzitter, die veel administratief en organisatorisch werk verricht, weten aan de krant.

Ajax zal aan het einde van dit jaar eindelijk een echte voetbalman aan het roer krijgen. Dit is naar de wens van Johan Cruijff. Van der Sar zal zich, in tegenstelling tot Collee, met het voetbalgedeelte gaan bemoeien. De huidige voorzitter van het technisch hart zal naast zijn baan als directievoorzitter ook fungeren als boegbeeld. Van der Sar: “Het is duidelijk dat iedereen zo zijn sterke punten heeft en die moet benutten. Ook na het vertrek van Dolf moet er een team zitten van directieleden die complementair aan elkaar zijn”, laat de voormalig doelman van onder andere Ajax en Manchester United weten.

De toekomstige rol van Van der Sar zorgt ervoor dat er een verschuiving in de directie zal plaatsvinden. Collee: “Zonder daar al een precieze profielschets van de nieuwe directeur naast Edwin, Jeroen Slop en Marc Overmars aan te hangen, zet ik mijn gedachten over het ideale plaatje wel op papier. Als dat plan af is, zal ik het doornemen met Edwin, want die moet zich goed voelen bij de nieuwe situatie. Uiteindelijk gaat het naar de raad van commissarissen die zich met de nieuwe directeur bezighoudt.”

Een ander nieuwtje dat vandaag naar buiten kwam is dat de raad van commissarissen graag langer door wil gaan met Marc Overmars. Het contract van de directeur spelersbeleid loopt pas 1 juli 2017 af, maar door de serieuze interesse van Everton heeft de RvC aangekaart langer met hem door te willen. Een langer verblijf heeft Overmars nu dus zelf in de hand. De ‘Good governance-code’ houdt een contract voor onbepaalde tijd tegen, waardoor Overmars voor vier jaar zou kunnen bijtekenen.