Tobias Sana is in de eerste weken uitgegroeid tot een publiekslieveling. Zelfs na afloop de trainingen van Ajax is Sana één van de populairste spelers waarvan de kinderen een handtekening moeten hebben of mee op de foto moeten. Het spel het talent getuigd van lef en energie, het is een typische Ajax-speler volgens de kenners.

“Het lijkt alsof hij een grote onbekende was, maar Tobias werd al een tijdje door meerdere clubs, waaronder PSV, gevolgd. Ik volg hem al een paar jaar en ken zijn kwaliteiten,” zegt Ajax-scout John Steen Olsen tegenover het Algemeen Dagblad. “Een echte Ajax-speler. Tobias heeft zich heel snel aangepast. Hij heeft natuurlijk wel een voordeel dat de Zweedse competitie al een tijdje bezig was,” vindt oud-speler Stefan Pettersson.

De interesse van Sana ligt onder andere bij zijn grote voorbeeld op sportief gebied, Zlatan Ibrahimovic. Maar wat opvallend is, is dat hij geïnteresseerd is in de geschiedenis van Ajax. “Het viel me op dat hij veel over de historie van Ajax wilde weten,” meldt David Endt. “En alles over Zlatan Ibrahimovic. Hoe kwam hij bij Ajax, hoe gedroeg hij zich en hoe ontwikkelde hij zich? Zlatan is natuurlijk een personality in Zweden.”

Het komt wel goed met Sana bij Ajax, denkt Olsen dan ook. “Tobias is een hele serieuze jongen, die met zijn vak bezig is. De overstap van IFK Göteborg naar Ajax is groot, maar Frank de Boer gaat zo goed om met die jonge gasten. Ik ben ervan overtuigd dat Tobias zich hier kan doorontwikkelen.”