© Proshots

Bij Ajax wordt niet alleen verwacht dat er wordt gewonnen, maar ook dat er wordt gewonnen met mooi, aanvallend voetbal. Iets waar meer druk bij komt kijken, maar daar is volgens Edwin van der Sar niets mis mee. “Met druk is niets mis. Het is ook hoe wij onze spelers opleiden: je bent een Ajax-speler, gedraag je dan ook zo. Er wordt van je verwacht dat je creatief bent, aanvallend voetbal speelt en laten zien waar Ajax voor staat. Ajax-supporters willen worden vermaakt. Dat lukt niet altijd, natuurlijk. Want soms staan we onder druk en moet je overleven. Maar ook dan moet je winnen”, vertelt de algemeen directeur op de officiële site van de UEFA.

Dit seizoen debuteerden Matthijs de Ligt en Justin Kluivert al in het eerste van Ajax. Beide talenten zijn nog maar 17 jaar oud. “Het is precies waar Ajax voor staat. We geven jonge talenten dromen en kansen. En dan is het aan het talent zelf om het te laten zien. We zijn een opleidingsclub en onze belangrijkste bezigheid is dan ook het opleiden van spelers. We moeten er voor zorgen dat de talenten klaar zijn voor het echte werk als de kans zich voordoet. Als er iemand uit het eerste vertrekt, kan een jeugdspeler zijn plek innemen. We zijn één van de weinige clubs ter wereld die dat kunnen doen en dat is waarom we zo worden gerespecteerd in het internationale voetbal.”

De Ligt en Kluivert komen beide uit 1999 en maakte het laatste Europese succes niet mee. Toch weten de eerste elftal spelers veel van de clubgeschiedenis. “Ja, dat is erg belangrijk. Er zijn niet veel clubs die vier Europese trofeeën hebben gewonnen. We proberen daarom onze jeugdspelers niet alleen te trainen als voetballers, maar ook op andere gebieden op te leiden. Zo hebben we een school op De Toekomst staan, maar brengen de jeugdspelers ook onze clubgeschiedenis bij. Wie maakten onze club bijvoorbeeld groot? Dat proberen we ze te leren, zodat ze weten wie deze spelers zijn en wat ze voor de club hebben betekend.”