© Proshots

Ajax wordt geroemd om de jeugdopleiding. Ook dit seizoen is er weer veel lof voor de Amsterdammers, die met een heel jong elftal de halve finale van de Europa League wisten te bereiken. Edwin van der Sar bespreekt het bewuste beleid op UEFA.com. “Dat is het mooie van Ajax, het gaat niet alleen om de trainer van het eerste elftal, maar ook om de trainer van Jong Ajax, de jeugdtrainers, leraren en scouts. De filosofie van de club is dat de jeugdspelers een kans krijgen bij Ajax. En als ze goed genoeg zijn dan zullen ze in het eerste spelen. Dat is het mooie voor onze jonge talenten. Als ze een 17 zijn en een vriend zien debuteren in het eerste, dan willen ze dat ook. En weten ze dat het mogelijk is.”

“Als jonge speler wil je ook die aandacht en die druk voelen”, vervolgt de algemeen directeur. “Zo veel talenten hebben die weg al bewandeld. En er zullen nog veel meer gaan volgen de komende jaren. (…) Er zijn kansen in het eerste elftal voor spelers van zeventien, achttien en negentien jaar oud bij Ajax. Als ze het talent, het doorzettingsvermogen en de tactische kwaliteiten hebben.”

Een verschil met Engeland is dat in Nederland spelers met een leeftijd van 23 jaar niet meer als talent worden beschouwd. “Sir Alex Ferguson vertelde ooit bij Manchester United over een bepaalde speler: ‘Ja, hij is een grote belofte, een geweldig talent’, en die jongen was 23 jaar oud. Onze aanvoerder is 23 en hij 150 wedstrijden in het eerste team gespeeld en speelt voor het nationale elftal. Dat zijn de kansen die Ajax biedt.”