Ajax heeft in de kampioensrace met PSV en FC Twente een kans voor open doel gemist. De Amsterdammers speelden (fortuinlijk) gelijk bij de concurrent uit Eindhoven (0-0), bleven daardoor tegen een achterstand van vijf punten aanhikken en profiteerden minimaal van de Twentse misstap bij AZ. “De teleurstelling overheerst”, zei Gregory van der Wiel. “Hier schieten we niet zo veel mee op.” 

Zoals verwacht gaf Frank de Boer in Eindhoven de voorkeur aan Vurnon Anita boven Daley Blind. Anita werd als linksback beter in staat geacht om Jeremain Lens af te stoppen en slaagde in die opdracht. Hij was met Maarten Stekelenburg, Jan Vertonghen en Van der Wiel een van de weinige lichtpuntjes aan Amsterdamse zijde. Dat de uitblinkers van de gasten in de laatste lijn stonden, was geen toeval, want Ajax had behoudens de slotfase aanvallend niks in te brengen. Zodoende bleken de woorden van De Boer op 1 februari een profetisch gehalte te hebben. “De selectie is licht en smal”, zei hij nadat Urby Emanuelson en Luis Suarez waren vertrokken en hij er niemand voor terug kreeg.

Vooropgesteld, mocht het dit seizoen mislopen: ook met Suarez en Emanuelson was er geen garantie voor de derde ster. Maar met de Uruguayaanse goaltjesdief en Amsterdamse allrounder, die nota bene aangaf voor De Boer het seizoen in de ArenA te willen afmaken, was de kans op succes in Eindhoven en dus de dertigste landstitel wel vele malen groter. Inmiddels moet dan ook worden gesteld dat de keuzes van de Ajax-directie op de transfermarkt – hoe verdedigbaar ook – verkeerd lijken uit te pakken. “Luis is de afgelopen jaren een superspeler voor ons geweest”, zei Van der Wiel. “We hadden hem op dit moment goed kunnen gebruiken.”

Achteraf is het altijd makkelijker oordelen. Ondanks het feit dat Suarez een matige eerste seizoenshelft kende, zijn zinnen zelf op een overgang naar Engeland had gezet en wellicht zijn kont tegen de krib had gegooid als de deal was geblokkeerd, was het verstandiger geweest om hem – zoals HSV bij Ruud van Nistelrooy en SC Heerenveen bij Bas Dost deden – aan zijn contract te houden. Indien Suarez’ treffers tot de dertigste landstitel zouden leiden, was Ajax verzekerd van dezelfde Champions Leaguemiljoenen die vandaag worden gepresenteerd, had Rik van den Boog waarschijnlijk minimaal hetzelfde bedrag als nu voor de aanvaller kunnen incasseren en was er voor de algemeen directeur wel reden geweest om met zijn borst vooruit te lopen.

Het behouden van Suarez en Emanuelson was in elk geval een chique gebaar geweest naar De Boer, die als beginnende trainer nu werd geconfronteerd met het tussentijdse vertrek van twee internationals en vaste basisspelers. In Breda sprak hij een dag voor het sluiten van de transfermarkt vervolgens nog de hoop uit dat Bas Dost en/of Dries Mertens als vervanger(s) zouden worden gehaald.

Maar ingegeven door het geld over de balk smijten van de laatste jaren, hield Van den Boog met de Raad van Commissarissen in zijn nek, de hand op de knip. Begrijpelijkerwijs wilde hij niet de hoofdprijs betalen, maar voor De Boer was het zuur. Met het tweetal – lees: een bredere en sterkere selectie – was de kans op succes nu eenmaal groter geweest. In het Philips Stadion kwam namelijk schrijnend aan het licht dat Mounir El Hamdaoui niet in het Ajax-systeem past of wil passen. De Rotterdammer was overal op het veld. Behalve daar waar hij moest zijn: in de punt van de aanval. El Hamdaoui liep ploeggenoten in de weg of was niet aanspeelbaar. In de 68e minuut toonde hij na een venijnig schot van Christian Eriksen aan de belangrijkste eigenschap van een spits te ontberen: doelpuntenhonger. Andreas Isaksson liet de bal los, maar El Hamdaoui was in geen velden of wegen te bekennen. De Boer prees de eergevoelige Marokkaan de afgelopen week overdreven. De trainer weet dat hij de spits in de achtervolging op PSV en FC Twente hard nodig zal hebben. Voor volgend seizoen zal hij ongetwijfeld op zoek zijn naar alternatieven.

“We moeten nu hopen op misstappen van PSV en FC Twente”, zei Van der Wiel. “En zorgen dat we zelf niets meer morsen. Misschien is het een voordeel dat PSV nog zes keer uit speelt.”

Bron: Telegraaf