AZ-aanvoerder Stijn Schaars is één van de weinige overgebleven spelers van de ploeg die zich in 2009 tot landskampioen kroonde. “Europees voetbal halen is het doel”, stelt de Oranje-interna­tio­nal, die nu al uitkijkt naar de kraker van zondag, uit tegen Ajax. “Als wij een goede dag hebben kunnen we van iedereen winnen.”

AZ staat na het wegvallen van suiker-oom Scheringa en het verlies van een aantal belangrijke spelers vijfde. Had jij hier rekening mee gehouden?

Nee. Met het vertrek van El Hamdaoui, Dembélé en Lens hebben we toch veel individuele kwaliteit en scorend vermogen ingeleverd. Ook het verlies van Mendes da Silva weegt zwaar. Ik dacht dat het een moeilijk verhaal zou worden.

Hoe verklaar je het succes?
Jongens als Gudmundsson en Sigthórsson zijn opgestaan en nieuwkomers Marcellis, Viergever en Falkenburg draaien eveneens moeiteloos mee. Zonder blikvangers zijn we nu meer een team. Ook coach Verbeek speelt een belangrijke rol. Na de titel van 2009 onder Van Gaal werkte de lossere aanpak van Koeman niet. Verbeek houdt de selectie scherp.

AZ staat zelfs op de plek waar de club vorig seizoen eindigde…
Ja, maar die vijfde plaats van afgelopen jaar kwam puur door de zwakke eerste competitiehelft onder Koeman. Toen hij plaats maakte voor Advocaat hadden we een zeer sterke reeks. Het team is nu een stuk zwakker. Vorig seizoen konden we op basis van individuele kwaliteit ook slechte duels winnen, nu lukt dat niet meer.

Jij bent een van de weinige ‘grote’ spelers van het kampioensteam van 2009 die nog geen stap hogerop heeft gemaakt. Hoe voelt dat?

Ik ben daar vrij nuchter onder, maar ben wel toe aan iets nieuws. Daarom teken ik sowieso niet bij als mijn contract medio 2012 afloopt. Ik hoop op een mooi buitenlands avontuur in de subtop of middenmoot van een grote Europese competitie. En anders op een overstap naar PSV of Ajax. 

Zondag kun jij je tegen die laatste club in de kijker spelen. PSV verzuimde afgelopen weekend de nekslag aan Ajax te geven in de titelrace. Gaat AZ dit wel doen?

Eerder dit seizoen hebben wij thuis al laten zien die ploeg te kunnen kloppen (2-0 winst, red.) Ook in de ArenA zullen wij op basis van ons sterke collectief spelen met de intentie om te winnen. Maar of ik tevreden ben met drie punten of een gelijkspel is afhankelijk van het wedstrijdverloop. Als wij Ajax ook in de ArenA verslaan verwacht ik wel een bloemetje vanuit Eindhoven. Dan heeft PSV tegen ons geen schade opgelopen terwijl wij van concurrenten Ajax en Twente allebei zes punten hebben afgesnoept.

 Oranje
Tijdens het WK van afgelopen zomer behoorde Schaars nog tot de selectie van het Nederlands elftal, daarna vernam hij niets meer van de bondscoach. Van woede is bij de middenvelder geen sprake. “Aan boze gevoelens heb je niets. Ik ben teleurgesteld, maar heel opmerkelijk is het voor mij niet. In Zuid-Afrika heb ik niet gespeeld, dat geeft aan dat de bondscoach niet het volle vertrouwen in mij had. Ja, ik kan van toegevoegde waarde zijn. Maar als Van Marwijk liever een jong talent als Strootman oproept, is dat zijn goed recht. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik wél in Oranje hoor.”

 Bron: Metro