“Het aantal scheidsrechterlijke fouten moet minder”, formuleerde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in de Turkse zon klip-en-klaar de doelstelling voor de tweede seizoenshelft. Al haastte hij zich erbij te zeggen dat hij tevreden was over het afgelopen half jaar.

Van Egmond streek met in totaal meer dan negentig scheidsrechters, assistenten en begeleiders voor een trainingskamp van vijf dagen neer in het luxe all-inclusive hotel Calista Resort. Op het biljartlaken van het Arcadia Football Complex werden de arbiters aan een aantal pittige trainingen onderworpen.

Voordat het vijfdaagse kamp werd afgesloten met een uitgebreid diner, toonde de technische leiding in het hotel de instructie-dvd, waar arbiter Ed Janssen als rode draad doorheen liep. “Dat is toeval. Hij heeft gewoon een aantal uitstekende beslissingen genomen, dat als voorbeeld kon dienen”, zei Van Egmond, die bijzonder was te spreken over de assistenten. “Zij hebben met risico durven vlaggen en opvallend veel lastige buitenspelgevallen goed beoordeeld. Dat leverde doelpunten op en kwam dus de attractiviteit van het spel ten goede. Daarnaast ben ik blij met de vermindering van het aantal opstootjes, de fitheid van de scheidsrechters en hun enorm professionele houding.”

 Bron: Telegraaf     Foto: afdb – Oscar