Ajax heeft na 12 wedstrijden nog altijd vijf punten achterstand op koploper PSV, dat nog geen enkel punt verspeelde. Het doelsaldo zou dus aan het eind van de competitie nog wel eens een belangrijke factor kunnen worden. Maker van de 0-2 Lasse Schöne zegt in De Telegraaf al begonnen te zijn met ‘rekenen’.

“Ik denk dat we onszelf vooral de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo kwalijk moeten nemen. Gelukkig krijgen we PSV nog thuis. Maar we beseffen dat zelfs een overwinning dan niet genoeg is en zij nog een misstap zullen moeten begaan. Het enige dat wij kunnen doen, is blijven winnen”, zegt de Deen, die zondag met de 1-7 overwinning van Ajax op Excelsior al flink aan het doelsaldo werkte.

“Ja, daarom pakten we na elke treffer de bal ook snel uit het doel. Doelpunten maken, daar gaat het nu om, want het doelsaldo is in feite een extra punt. Tegen Willem II namen we te weinig afstand, nu lukte dat wel. Het was geen hoogstaande wedstrijd. Toch kunnen we redelijk tevreden zijn, want we hebben er zeven gemaakt en het verschil met PSV in doelsaldo iets verkleind.”

De middenvelder verwacht dat de verhoudingen na de winterstop zullen veranderen, omdat PSV uitgeschakeld is voor de beker en het erop lijkt ook in Europa geëlimineerd te gaan worden. Ajax is voorlopig nog wel op drie fronten actief. “Ik vind het juist heel belangrijk dat wij wel actief blijven in Europa. Je zag tegen Excelsior met welke energie wij terugkomen als wij een resultaat hebben geboekt, zoals bij Benfica. Die power kun je het weekeinde erna gebruiken. Natuurlijk kan het PSV iets helpen als wij veel meer wedstrijden in de benen hebben. Maar we zijn topsporters en willen om alle prijzen meedoen”, aldus Schöne.

De Jong: “Vooral blij dat we dik hebben gewonnen voor het doelsaldo”