Lasse Schöne kan soms erg genieten van de spelers om hem heen. De Ajacieden voelen elkaar met de wedstrijd beter aan, zo laat de Deen weten aan De Volkskrant. “We spelen met een bepaald risico en met veel jongens die graag de bal willen. We zoeken naar voetballende oplossingen. Het zijn jongens die ook bereid zijn vuil werk op te knappen, om er een keer een sliding uit te gooien. Je kunt geen elftal hebben vol voetballers die hun broekje niet willen vuilmaken. We wisselen ook veel van positie. Als je dan steeds verkeerd staat, wordt het een moeilijk verhaal. Maar als ik eens uitwijk naar links, neemt bijvoorbeeld Frenkie de Jong rechts over, en andersom. Dat gaat automatisch, dat is inzicht. Het is lekker met spelers voor en naast je die zo goed aan de bal zijn. Wie er ook inkomt, het gaat bijna automatisch door. We hebben automatismen gecreëerd.”

Klassieker

Komende zondag staat de Klassieker op het programma. Een wedstrijd waar Ajax met veel vertrouwen naar toe leeft. “Feyenoord wordt op basis van de resultaten van afgelopen jaren gezien als underdog. Als wij spelen zoals de laatste weken, in het momentum waarin we zitten, denk ik dat we winnen. Maar de klassieker blijft een wedstrijd op zich. Champions League en Feyenoord in de competitie, die wedstrijden hebben een heerlijke lading.”

Prijzen

Ajax staat al enige tijd droog qua prijzen. “Ja, dat voel je. Ajax wil prijzen winnen. Natuurlijk, in de Europa League zijn we twee jaar geleden geprezen, ook om de manier waarop we de finale haalden. Ik was blij en trots, maar er is altijd één maar: we wonnen geen prijs. Het is leuk, goed voetballen en complimenten krijgen, maar ik wil graag met iets staan op het laatst. Het is weer een inhaalrace. (…) De harmonie en de resultaten zijn goed, op die ene wedstrijd na dan: Eindhoven-uit.”

Ziyech: “Alle puzzelstukjes vallen in elkaar”