© Proshots

Lasse Schöne speelt al een aantal weken op de nummer-6-positie. In De Telegraaf gaat hij in op de vraag of hij als controlerende middenvelder niet te aanvallend speelt. “Ik denk dat ik heb laten zien dat ik ook defensief kan denken. Natuurlijk snap ik dat mensen zich afvragen of een aanvallende speler als ik het in grotere wedstrijden op die positie aankan. Maar ik denk dat ik tegen Standard Luik heb laten zien van wel. Wij willen aanvallend voetballen en op deze manier kom ik goed tot mijn recht. Ik ben fysiek niet de sterkste en niet de snelste, maar je kunt ook je ervaring en slimmigheid gebruiken. Het gaat erom dat ik in mijn hoofd een seconde sneller ben. En tegen Nick Viergever, achter me, heb ik gezegd: ’Roep me maar terug als je vindt dat ik te ver sta’. Die samenwerking gaat prima.”

Net als bij Vurnon Anita en Daley Blind lijkt Schöne toevallig op de nummer-6-positie te zijn geplaatst. “Misschien is dat omdat het een heel moeilijk in te vullen positie is. De eerste keer dat de trainer en ik spraken, gaf hij aan dat hij mij als echte middenvelder ziet en niet meer als links- of rechtsbuiten. Hij dacht aan de nummer tien-positie, maar in dat gesprek zei ik dat ik onder Frank de Boer ook weleens als controlerende middenvelder speelde. Hij had op die manier nog niet naar me gekeken, maar zou het in gedachten houden. Dat was weken voor mijn basisdebuut, maar uiteindelijk kwam ik er op die plek toch in.”

De bekerwedstrijd tegen Willem II was de eerste keer dat Schöne het onder Bosz mocht proberen als verdedigende middenvelder. “De trainer kwam een dag voor de bekerwedstrijd tegen Willem II naar me toe en zei dat hij mij weleens op nummer zes wilde uitproberen. Ik mocht het op mijn manier invullen en ik denk dat het wel aardig ging. Sinds die 5-0 zege sta ik er vast in.”

De plek van Schöne op de zes-positie is verrassend omdat velen hadden verwacht dat Jaïro Riedewald vast op die positie zou spelen. Schöne begrijpt zijn situatie dan ook goed. “Ik begrijp wel dat hij er moeite mee heeft. Dat moet ook. Als hij blij was, is dat niet goed. Jaïro is een uitstekende speler die meerdere posities heel goed kan invullen. Hij kan watervlug draaien, heeft snelheid, is sterk en bezit de juiste mentaliteit. Hij komt er wel.”