De afgelopen twee wedstrijden mocht Lasse Schöne weer aan de aftrap beginnen. Beide wedstrijden wist de Deen te overtuigen en met zijn goede spel speelde hij zelfs Arek Milik uit de basis. Tegen Feyenoord behoorde hij volgens de Boer tot één van de beste spelers van het veld en afgelopen zondag tegen Groningen werd hij door de lezers van Ajax1.nl zelfs verkozen tot man of the match.

De Eredivisie-statistieken van de rechtsbuiten zijn echter minder rooskleurig. Van de tien aspecten waarop hij werd vergeleken met Anwar El Ghazi en Viktor Fischer, kwam hij slechts op één aspect als beste uit de bus. Wij zetten de opvallendste aspecten voor je op een rijtje:

  • Schöne gaf dit seizoen, in 308 speelminuten, geen enkele assist in de Eredivisie.
  • Schöne heeft gemiddeld per competitiewedstrijd 1,5 succesvolle dribbels. Dit is vergeleken met Fischer (1,7) en El Ghazi (3,0), het laagste gemiddelde.
  • Schöne scoort gemiddeld 0,3 keer per competitiewedstrijd. Ook dit is vergeleken met El Ghazi (0,6) en Fischer (0,7), het laagste gemiddelde.
  • Slechts op één gebied “scoort” Schöne het beste; lange ballen. 50 procent van zijn lange ballen komen bij een medespeler terecht, tegen een 42 procent van El Ghazi en een 25 procent van Fischer.
  • Ook opvallend is dat de gepasseerde Fischer het volgens de statistieken het beste doet van de drie. Zijn korte passes komen het vaakst aan, hij scoort het vaakst, geeft de meeste assists, de meeste sleutelpasses en hij leidt het minste balverlies. De statistieken zijn gemiddeld per 90 minuten berekend.

Afijn, statistieken zijn ook maar statistieken en volgens een analyse van Ajax Life doet Schöne het juist uitstekend dit seizoen. Echter hebben wij alleen gekeken naar de competitiewedstrijden die Schöne speelden en in de analyse van Ajax Life werd ook gekeken naar zijn Europees gespeelde wedstrijden.

De Boer zal zich waarschijnlijk niet veel aantrekken van de statistieken en we verwachten dan ook dat de Ajacied van het jaar 2013/2014 nog vaker aan de aftrap zal verschijnen dit jaar.